Nézd meg a fogkeféd! Ha ezt látod rajta, nagy a baj!

A rendszeres fogmosás elengedhetetlen a fogaink és a szájüregünk egészségének fenntartásához és a problémák megelőzéséhez. A következő jelek esetén változtatnunk kell a szájhigiénén. Így próbál üzenni nekünk a fogkefénk.


Vér a fogkefén és a mosdókagylóban


Ez a fogínygyulladás első jele szokott lenni. Ha az íny piros, duzzadt és érintésre könnyen vérzik, akkor jelezhet egy szerencsére visszafordítható foggyökérhártya gyulladást.

A vérzéstől nem kell tartani, ennek ellenére is folytatni kell a fogmosást, hogy a baktériumok ne szaporodhassanak el a megrekedt lepedéken, ezzel csak rontva a helyzeten. A vérben amúgy is vannak olyan anyagok, melyek a baktériumoknak nem kedveznek.


Elszíneződött fogkefe


Ez annak a jele, hogy a fogkefe nagyon régi és már nem tudja betöltetni úgy a funkcióját, ahogyan kellene. Ilyenkor ideje lecserélni.

Fogkefét legalább 2-3 havonta kell cserélni.


Kopott, borzolódott sörték


Ha gyorsan eldeformálódnak a sörték, akkor az azt is jelezheti, hogy túl erősen sikáljuk a fogunkat. Erre semmi szükség, hiszen a technika, ami számít, nem az erő. Azzal a fogínyt is megsérthetjük.

Lehet, hogy érdemesebb volna egy elektromosra váltani, ami alaposan kitisztít és elér minden felületet, nekünk csak annyi a dolgunk, hogy a megfelelő helyre irányítsuk.


Kellemetlen szagú fogkefe


A fogkefék tökéletes táptalajul szolgálhatnak a baktériumoknak és a gombáknak is. Ha azt tapasztalod, hogy a fogkeféd kellemetlen szagú, akkor vagy cseréld le azonnal, vagy rendszeresen áztasd ki fertőtlenítő szájvízben, így megakadályozod, hogy a baktériumok elszaporodjanak rajta.

Emellett a műanyag fogkefe védő kupak használta teljesen felesleges, még utazáskor is, hiszen alatta befüllednek a sörték és gyorsabban szaporodnak el a mikroorganizmusok. Mindig engedd szabadon megszáradni.


ForrásShare:
 
loading...

Népszerűek

Címkék

aktuális (1507) elgondolkodtató (92) érdekességek (1100) fejtörő (67) megható (265) megrázó (67) recept (402) viccek (132)