-

10 riasztó tünet, ami a közeledő stroke jeleA stroke egy olyan egészségügyi esemény, amely komoly hatást gyakorol az ember kulcsfontosságú élettani funkcióira. Életkortól függetlenül képes bárkit érinteni. A stroke során az agyban futó erek elzáródása következik be. Ennek következtében az agyban oxigén és tápanyaghiány lép fel.

Az érintett agyterületek nagyon érzékenyek, így az adott régió idegsejtjei nagyon rövid időn belül elhalhatnak. Ez bénuláshoz, fogyatékossághoz, bizonyos képességek elvesztéséhez vezethet. Íme, 10 stroke-ot megelőző tünet, amire nagyon fontos odafigyelni.


#1 Látásvesztés vagy homályos látás


A látás élességének romlása, homályos látás, látásvesztés az egyik, néha mindkét szemen, figyelmeztető korai jelek.


#2 Hirtelen szédülés


David Newman, a Hopkins Egyetem Neurológiai Klinikáján dolgozó orvos és professzor szerint a szédülés a 45 év alatti nők körében a stroke gyakori jele, ezért a legjobb, ha ilyen esetben orvoshoz fordulnak.


#3 Beszédzavar


Az érintett személy beszédének tartalma furcsa lehet. Téves információkat adhat például az időről, a dátumról vagy az időjárásról. Különböző témákat érintően össze lehet zavarodva. Később már maga a beszéd formálás sem lesz sikeres és elmosódottá válik a mondanivaló.


#4 A végtagok hirtelen gyengülése


A hirtelen gyengeség érzése, a lábak vagy a karok tónusának elvesztése erős jelzője a stroke-nak. Ez a bénulás előjele lehet. Ilyenkor érdemes tesztet végeztetni az adott személlyel. Meg kell kérni, hogy emelje fel a karjait. Ha a karja leesik, az izomgyengeségre utal.


#5 Egyoldali arc fájdalom


Ez a fajta fájdalom nem gyakori tünete a stroke-nak, de ha hirtelen fájdalmat érez valaki az arca egyik oldalán, akkor az egy árulkodó jel.


#6 Súlyos fejfájás vagy migrén


A kutatók szerint a migréneket általában nem veszik figyelembe, pedig a csendes agyi infarktus jellemző tünetei közé tartozik. Az erős, szinte elviselhetetlen fejfájás azonban előfutára lehet a bénító eseménynek. Ezt kísérhetik különböző fényérzékelések, mint fényes villanások, élénk színek és vonalak, esetleg a látás megkettőződése.


#7 Arcbénulás


Ha valakinek a fél arca lebénul, az a legerősebb jelzés a stroke-ra. Ilyenkor szintén lehet tesztet végezni. Meg kell kérni az illetőt, hogy mosolyogjon. Ekkor előfordul, hogy az arcnak csak az egyik oldalán képes a szájzug felfelé emelkedni.


#8 Kimerültség


Stroke esetén kimutatták, főleg a nők körében, hogy kimutatható fáradtság, zavartság, dezorientáció és kimerültség.


#9 Csuklás


Ez a tünet elsősorban a nőkre jellemző. A visszatérő és hirtelen csuklás annak a jele lehet, hogy az agy légzést szabályozó részét éppen oxigén -és tápanyaghiány éri.


#10 Légszomj és remegés


A stroke bekövetkeztekor légzési kimaradás fordulhat elő. A fennálló oxigénhiány miatt szívritmus zavarok is bekövetkezhetnek. Ez szintén egy olyan mutató, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni.


Forrás

Népszerűek

Címkék

aktuális (2294) elgondolkodtató (154) érdekességek (1243) fejtörő (74) megható (281) megrázó (68) recept (462) viccek (179)

Translate