-

Egy egyszerűnek tűnő matekpéldán veszekszik a fél internet. Te tudod a helyes megoldást?
 


Mintha Pandora szelencéjét nyitotta volna ki egy fiatal nő, amikor megosztott egy egyszerűnek tűnő matekfeladatot a Twitteren. A posztja alatt táborok alakultak, melyek szabályos kommentháborút vívnak, hogy elfogadtassák a saját igazukat a többiekével szemben. Ráadásul mindenkinek igaza van.

A Pjmdoll felhasználónevű twitterező július végén osztott meg egy képet, amin egy egyszerűnek tűnő matematikai egyenlet látható. A bejegyzésre közel húszezer válasz érkezett, az emberek két táborba szerveződtek és gyakorlatilag egymás torkának estek.

De min vitatkoznak az emberek? A matematika szabályai egyértelműek, és minden körülmények között érvényesek, nem igaz? Úgy tűnik, nem mindig – írja az Upworthy.

 
Íme a megoldások:

A feladatot megoldók egyik tábora szerint az egyenlet végeredménye 1. Azért mert a zárójelben lévő műveletet kell először megoldani, aztán a szorzást elvégezni vagyis:


8÷2(2×2) = 8÷2(4) = 8÷8 = 1


A másik tábor szerint viszont 16 a helyes megoldás, mert ha már feloldottuk a zárójelet, balról jobbra kell haladni a megoldással, vagyis:


8÷2(2×2) = 8÷2×4 = 4×4 = 16


De akkor kinek van igaza?


Mindenkinek, illetve senkinek. Bár a matematika olyan tudománynak tűnik, ahol dolgok vagy feketék, vagy fehérek, a megoldások, vagy jók, vagy rosszak, ez nem feltétlenül van így. A matematikát emberek alkották, az emberek pedig hibáznak. A Berkley egyetem matematikusai szerint a fenti példa is ezt bizonyítja, az egyenlet ugyanis rosszul van felírva, ezért nincs egyértelmű megoldása. 


ForrásNépszerűek

Címkék

aktuális (2658) elgondolkodtató (163) érdekességek (1259) fejtörő (74) megható (286) megrázó (69) recept (467) viccek (327)

Translate