-

4 dolog, amit soha ne csinálj, ha megcsíp egy kullancs!

Ha nyáron szereted az időd nagy részét a szabadban tölteni, akkor valószínűleg tudod, hogy érdemes alaposan átvizsgálni a testedet az esti zuhanyzás előtt. A kullancsok szinte észrevétlenül másznak ránk és kapaszkodnak meg a mi vagy házi kedvenceink bőrébe, hogy a vérünket szívhassák.

Sajnos gyakran az alapos felkészültségünk ellenére is képesek ezek az élősködők utat találni maguknak. Ha ez bekövetkezik, akkor fontos, hogy a következő dolgokat ne csináld!


1. Égetés

Soha ne akard eltávolítani a kullancsot égetéssel. Ez a fertőzés lehetőségét növelheti és ráadásul még meg is égetheted magad vagy a kedvencedet.


2. Bekenés

Léteznek olyan tippek, amelyek azt javasolják, hogy kend le a kullancsot lakkal vagy olajjal. Az a fontos, hogy a lehető leghamarabb megszabadulj tőle, így nem várhatod meg azt, amíg magától ledobódik.


3. Alkohol

Arra várni, hogy a kullancs megfulladjon az alkoholtól, szintén nem jó ötlet. Sok időbe telhet, mire a kullancs ilyen módon leválik a bőrödről. Idő közben pedig potenciális fertőzésveszélynek teszed ki magad.


4. Csavarás

Ne feledd, soha ne csavard a kullancsot csak húzd ki egyenesen. Ha csavarod és nyomogatod, akkor megvan annak a veszélye, hogy a feje a bőrödbe szakad vagy a tápcsatornájából a véráramodba nyomod a béltartalmát, amiben a baktériumok lehetnek. Egy fejet mindamellett, már rettenetesen nehéz eltávolítani a bőrből.Mi a teendő?
1# Használj egy hegyes végű csipeszt, amellyel precízen meg tudod fogni a fejénél.


2# Fogd meg a lehető legközelebb a bőrödhöz, a fejrésznél. Ne nyomd túl erősen és ne fogd a testét.


3# Húzd ki egy határozott mozdulattal, ne csavard és ne ráncigáld.


4# Tisztítsd meg a kezed utána azonnal szappannal és forró vízzel.


5# Öld meg a kullancsot. Nagyon kemény, ellenálló teste tud lenni és időnként nem egyszerű összenyomni. Ha nagyon nem megy, akkor húzd le a WC-n. A lényeg, hogy ne engedd szabadjára élve, mert tovább garázdálkodhat.


6# Figyeld magad. A csípés után mindig vizsgáld a bőrödet. Ha úgy látod, hogy a csípés körül a vörösség növekszik, esetleg utána lázad lesz, fájni kezd a fejed, hányingert, szokatlan fáradtságot, izom – és ízületi fájdalmat tapasztalsz, akkor keress fel egy orvost.


ForrásNépszerűek

Címkék

aktuális (1989) elgondolkodtató (137) érdekességek (1200) fejtörő (73) megható (276) megrázó (67) recept (439) viccek (135)

Translate