Ezek a koronavírus “láthatatlan” tünetei gyerekeknél!

Fáradtság és fejfájás jelzik leggyakrabban a gyermekeknél a COVID-19-et. A kutatók korcsoportokra bontott tünetellenőrző listákat szorgalmaznak, hogy minél hatékonyabbá váljon a koronavírus-szűrés.


Fáradtság, fejfájás és láz – ezek a leggyakoribb koronavírus-szimptómák a gyerekeknél, akik között sokkal ritkábban fordul elő a felnőttekre jellemző szaglásvesztés vagy köhögés – állítják brit kutatók, akik a szigetország lakosai számára készített COVID Szimptómák Tanulmánya (COVID symptom study) névre keresztelt applikáción keresztül gyűjtik az önkéntesek által (akár) naponta szolgáltatott egészségügyi adatokat.

Ezek alapján sokszor hamarabb megtalálnak egy gócpontot az Egyesült Királyságban, mint ahogy az a tesztelések nyomán kiderülne. Az alkalmazást eddig több mint 4,1 millióan töltötték le, az azonban nem nyilvános, hogy hányan használják aktívan, segítve ezzel a tudósok munkáját.Tim Spector, a King’s College London professzora, e tanulmány vezetője szerint azonban, ideje tudatosítani az emberekben, hogy a COVID-19 főbb tünetei korcsoportonként eltérőek.


A szakértő arra figyelmeztet, a brit egészségügyi szolgálat (NHS) COVID tünet listáján az első három helyen szerepelő szimptómák – a láz, az újonnan kialakult, folyamatos köhögés és a szaglás vagy ízérzékelés elvesztése – inkább csak a felnőttekre jellemzőek, míg a gyerekeknél az eddig összegyűlt adataik alapján szinte teljesen másképp jelentkezik a koronavírus-fertőzés.

A Spector vezette kutatócsoport legutóbbi megállapításait 198 igazoltan koronavírus-pozitív gyermekről jelentett tünetekre alapozta.


Mint a The Guardian cikkéből kiderült, a 198 gyermek harmadának nem voltak szimptómái – ez egyébként csak még inkább megerősíti azokat a korábbi tanulmányokat, hogy a fertőzöttek jó része tünetmentes.


Azoknak a gyerekeknek viszont, akiknek voltak tünetei, nagyban különböztek a felnőttekre jellemző szimptómáktól.


ForrásShare:
 
loading...

Népszerűek

Címkék

aktuális (1506) elgondolkodtató (92) érdekességek (1100) fejtörő (67) megható (265) megrázó (67) recept (402) viccek (132)