Így lesz tökéletes a karácsonyi pulyka! Figyelj, mert ezeket a trükköket még sehol nem hallhattad!

Ha szeretnéd a karácsonyi pulykát úgy az asztalra tenni, hogy nem csak a kinézete, hanem az íze is isteni legyen, akkor eljött az ideje, hogy megismerd a “nagyok” titkát. Ha kipróbálod ezeket a trükköket a pulykád biztosan átsül, ropogós, mégis puha marad, az íze pedig mennyei lesz! Egyszerűen nem lehet elrontani!

Családonként eltérő, hogy a háziasszonyok milyen töltelékkel készítik a pulykasültet, egybesült pulykát készítenek, vagy csak a mellét használják fel, ám akad néhány általános szabály, amellyel igazán ízletes fogást készíthetünk karácsonyra.


1. TAKARD LE!


Mikor beteszed a pulykát a sütőbe, takard le alufóliával, és csak a sütés vége előtt kb. 40 perccel vedd le róla, és süsd pirosra a húst. Sütés közben gyakran locsold meg a húst a pecsenyelével, hogy igazán ízletes legyen a végeredmény


2. LOCSOLD!


Sütés közben rendszeresen locsolgasd a kisült pecsenyeszafttal, hogy finomabb, ízletesebb legyen a hús.


3. BORT ÖNTS RÁ!


A pulykamell igen száraz hús, éppen ezért fontos, hogy öntsünk alá folyadékot. A legfinomabb, ha fehérborral készítjük.


4. TESZTELD!


Akkor sült meg a hús, ha a madár legvastagabb részébe szúrjunk vékony kést, és ha tiszta folyadék jön ki belőle, kész a pulyka. Ha még pirosas, akkor tovább kell sütni!


A sült pulykához jól illik a fahéj, de csak módjával, mert ez az édeskés fűszer rendkívül intenzív ízű.


5. FŰSZEREZZ FINOMAN!Ánizzsal: Az édeskés ízű fűszert elsősorban süteményekhez használják, különösen finom a mézeskalácshoz. De a kísérletező kedvűek akár vadételek mártását is ízesíthetik vele.


Fahéjjal: Van, aki ezt a fűszert nem ismeri? Az egyik legkedveltebb ünnepi ízesítő, a desszertek fontos alkotó eleme. Egészben tehetjük kompótba, befőttbe, sőt, aki elég bátor, a semleges ízű szárnyashúsok ízesítésére is használhat belőle, de csak óvatosan, mert erőteljes ízű!


Szegfűszeggel: tehetjük a gyümölcskenyérbe, vagy „megspékelhetjük” vele a narancsot – tucatnyi módon felhasználható! Ami pedig nem létezhet nélküle, az a forró, melengető, ízekben gazdag forralt bor!


Vaníliával: már az illata is mámorító. A kikapart kis magokat tulajdonképpen bármilyen süteménybe, krémbe beleteheted, sőt, a vanília héját sem kell kidobni! Forgasd meg porcukorban, majd szárítsd ki kb. 100 fokos sütőben: így készül a cukros „vaníliaropi”!


Ízesítsd naranccsal az ünnepi pulykát! Édes ízétől a hús még finomabbá válik!

Naranccsal: a szárított narancskarikákkal dekorálhatsz, de a konyhában még nagyobb hasznát veheted, mert a fehér erek kivételével minden része értékes hozzávaló! Reszelt narancshéj pedig bármilyen tésztát, krémet illatosabbá és ízletesebbé tesz. A narancs leve különleges ízt ad például a kacsahúsnak. Krémekbe keverve pedig kandírozva is használhatod sütemények díszítésénél.


ForrásNépszerűek

Címkék

aktuális (1689) elgondolkodtató (111) érdekességek (1113) fejtörő (69) megható (268) megrázó (67) recept (417) viccek (134)

Translate