-

Buborékokat látsz a vizeletedben? Ezek lappanganak a szervezetedben!

Teljesen természetes dolog, hogy bármilyen folyadék, amely lefelé csorog, légbuborékokat képez. Ezek a buborékok az adott folyadékban elég hamar el is tűnnek, mivel kioldódva elillannak.

A vizeletben keletkező buborékok bizonyos esetben hasonlóképpen eltűnnek, és nem adnak semmilyen aggodalomra okot. Azonban előfordulhat, hogy a keletkező buborék nem akar elillanni és a folyadék a felszínén marad. Ez akár súlyosabb egészségügyi állapotot is jelezhet.


Lássuk először az ártalmatlan okokat


Kémiai reakció


Ha a vizeletben hosszabb ideig fennmaradó buborékok keletkeznek, az annak is lehet az oka, hogy egy olyan edénybe, csészébe vagy tárolóba folyik, amelyik tisztító vegyi anyag maradékot tartalmaz.


Gyors sugár


Ha a húgyhólyag telítve van és nagy benne a nyomás, akkor a normálisnál sokkal nagyobb sebességgel távozik a vizelet. Ez habzást eredményezhet.


Kiszáradás


Ha nem fogyasztunk elegendő mennyiségű folyadékot, az habzó vizelet képében is jelentkezhet, mivel ilyenkor a benne levő kémiai anyagoknak jóval nagyobb a koncentrációja. Ez keveredve és kijutva a csészébe habzó lesz.


Stressz


Ha állandó pszichés terhelés alatt állunk, akkor a vesénk nem működik tökéletesen, több albumin nevű fehérje juthat a vizeletbe szivárgás miatt és ez habzást eredményezhet.
Terhesség


Ez azért fordulhat elő, mert a vesékre extra munka hárul, ami miatt több fehérje szivároghat át a vizeletbe, az pedig a buborékok oka lehet.


Lássuk, melyek a súlyosabb körülmények


Fehérjevizelés


Más néven proteinuria, amely azt jelenti, hogy a vizeletben túl sok a fehérje, aminek alapvetően nem szabadna előfordulnia. Ez egy vesebetegség tünete lehet, amelynek során a vese nem képes a megfelelő szűrő funkcióját betölteni.


Cukorbetegség


Ez a krónikus egészségi állapot nagyban befolyásolja a vesék működését. Az emelkedett vércukorszint idővel károsítja a vese ereit, így azok túl sok fehérjét engednek át a vizeletbe, következményesen habzó vizeletet okozva.


Szívet érintő betegség


A túlzottan habzó vizelet szív-érrendszeri betegségek jele is lehet. A fehérjevizelés gyakrabban fordul elő olyan betegeknél, akiknek nagyobb a kockázata szívelégtelenségre, szívrohamra, strokera és a magas vérnyomás nagyobb számban felfedezhető náluk. A magas vérnyomás károsíthatja a veséket, amelyek ezáltal nem megfelelően funkcionálnak és fehérjét engednek át a vizeletbe.


Húgyúti fertőzés (UTI)


A húgyúti fertőzés fennállása növelheti a fehérje mennyiségét a vizeletben és így több fennmaradó buborékot okozhat. Ezekben az esetekben baktériumok jutnak be a húgyutakba, a vizelet sötétebb és zavarosabb lesz, erősebb szagot bocsát és kismedencei fájdalmakat is okoz. A derékfájdalom, hányinger és hányás is felléphet.


ForrásNépszerűek

Címkék

aktuális (2564) elgondolkodtató (162) érdekességek (1257) fejtörő (74) megható (285) megrázó (69) recept (466) viccek (315)

Translate