Operatív törzs – Amit Müller Cecília közölt, annak sokan nem fognak örülniCsökken az új fertőzöttek száma, a regisztráltak háromnegyedét már beoltották Magyarországon, közeledünk a 4 milliós beoltottsághoz. A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ma is beszámolt a hazai járványhelyzet legfrissebb tudnivalóiról!


Az operatív törzs sajtótájékoztatón elhangzott


Először Kiss Róbert ismertette az elmúlt 24 óra szabályszegéseit. Beszámolója szerint nem szegték meg tömegével a járványügyi előírásokat, ahogy a hétvégi terasznyitás után is ezt mondta.

 

A harmadik hullám leszálló ágában vagyunk


– Az egészségügyi világszervezet által meghirdetett immunizációs hét, az oltásokról szóló nemzetközi esemény második napján vagyunk – kezdte tájékoztatóját Müller. Ma is fontos elmondani, hogy a védőoltások életet mentenek. Hozzátette: jelenleg a világban India küzd leginkább a járvánnyal, az ott megjelenő mutánsok miatt. Európában többnyire a harmadik hullám leszálló szakaszában vagyunk – mondta. Kijelenthető, hogy eredményes küzdelem folyik, elsősorban az oltásokkal. Most már mennyiségében is rendelkezésre áll Magyarországon az, hogy mindenkit védetté tegyünk a fertőzéssel, illetve a súlyos lefolyással szemben – folytatta. Minden regisztrált előtt nyitott a lehetőség, hogy időpontot is foglaljon, az oldal szerdáig van nyitva a kínai vakcinára jelentkezők számára.


Folyamatosan érkeznek a vakcinaszállítmányok


Müller elmondta, hogy


mai napon 480 ezres Szputnyik-szállítmány érkezett Magyarországra, ami 200 ezer első adagos és 280 ezer második adagos oltást tartalmaz

355.680 adag Pfizer-vakcina is érkezett

AstraZenecából 19.200 adag érkezett, a héten egy nagyobb szállítmány is jön, 324 ezer adaggal


Késhetnek a védettségi igazolványok


A védettségi igazolványokról Müller elmondta, hogy az oltások felgyorsítása miatt ezek kicsit késhetnek. Most rengeteg a dolguk az egészségügyi dolgozóknak, az első oltás rögzítése kicsit csúszhat, ezért mindenki megértését kéri. Az igazolványok gyártása csak a rendszerben rögzített információk szerint történhet, ha bárkinek problémája van az igazolvánnyal, az ügyfélkapun keresztül keresse meg a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos ügybejelentés menüpontot, ahol egy űrlap segítségével jelezheti a problémát. Hozzátette: ugyanezt a kormányhivatalok ügyfélszolgálati pontjain is megteheti, ahol időponttal lehet megjelenni személyesen.


Oltási hajlandóság


Müller nagy örömmel állapította meg, hogy nő a oltási hajlandóság az országban. A KSH adatai szerint az év elején, az első hétben az oltások elutasítása 36 százalék körüli volt, mára ez 19 százalékra csökkent. A megkérdezettek 62 százaléka élni akar az oltással.


35 százalékos csökkenés az új fertőzöttek számában


A járványügyi adatokkal kapcsolatban Müller elmondta, hogy a legfontosabb adat az, hogy országos szinten a fertőzöttek száma 35%-os csökkenést mutat az előző héthez képest, ami közel 10 ezer embert jelent. Ez szerinte már egyértelműen az oltások eredményét tükrözi. A fertőzöttek átlagéletkora 44 év körül van.

A fertőzöttek száma csökken, de az ország településeinek 99 százalékában még jelen van a vírus.

A 16. héten Vas megyében 48 százalékkal, Szabolcs-Szatmár-Beregben 44 százalékkal Komárom-Esztergomban 42 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma az előző héthez képest.

Müller Cecília végezetül felkért mindenkit arra, hogy jelenjen meg a második oltáson is. Jelenleg 1,7 millióan kaptak meg a második dózist Magyarországon. Mindegyik vakcina kétdózísú, s a teljes védelmet csak a második felvétellel érhetjük el.


Kérdésekre adott válaszok:


Az első oltás után kérhet másik fajta vakcinát az ember? Volt már erre példa? Válasz: Nem volt ilyen eset – mondta Müller. Nem kell megijedni, ha kis rosszulléttel jár az oltás, ez azt jelzi, hogy elindult az immunizálási folyamat. A vakcinák leiratában benne van, hogy a második oltás ugyanaz legyen, mint az első, ezért ezt a követik. Tudnak arról, hogy kutatók kísérleteznek a „kevert vakcinákkal”, de ennek hatásossága még nem bizonyított.

Tényleg ugyanúgy fertőznek az oltottak, mint aki még nem kapott oltást? Válasz: Egészen biztosan nem így van – mondta Müller. Az oltás nemcsak azt a személyt védi, akit beoltottak, ezért egyáltalán nem vagy csak kevéssé alakulnak ki klinikai tünetek, amelyek révén sokkal kisebb eséllyel adhatja tovább a vírust az illető. Nagyon csekély annak az esélye, hogy tünetmentes, oltott, azaz védett személy terjessze a betegséget. Sok gyártó kifejezetten le is írta ezt.

Azonosítottak már india mutánst Magyarországon? Válasz: Az indiai mutánst egyelőre nem mutatták ki Magyarországon – mondta el a tisztifőorvos.


Forrás

Share:
 
loading...

Népszerűek

Címkék

aktuális (1599) elgondolkodtató (101) érdekességek (1103) fejtörő (67) megható (265) megrázó (67) recept (405) viccek (133)