-

Orbán Viktornak elege lett! – Az otthonfelújítási támogatást a cégek kapják meg! Orbán kiakadt az elszállt építőanyagárakon, már a héten csúnya világ jöhet a gyártókraAki építkezésbe vagy felújításba kezdett, megtapasztalhatta, hogy most már nem is hónapról hónapra, de napról napra drágulnak az építőanyagok árai. Ha valaki hétfőn felmérte, mennyi anyagra van szüksége, egy hét múlva, ha meg is veszi, már mélyebben a zsebébe kell nyúlnia.

A ma megjelent Népszava arról ír, hogy az állami felújítási támogatás – amelyben a vállalkozói díj és az anyagár maximum felét visszafizeti az állam az embereknek – ma már sokat nem ér: annyival drágább lett minden, hogy a pénz nem az embereknél marad, elviszik a vállalkozók és az építőanyagokat gyártó cégek.

A lap és a 24.hu is feldolgozta a témát: a cikkekben arról van szó, hogy Orbán Viktor miniszterelnök elfogadhatatlannak tartja a kialakult helyzetet, ezért gyors intézkedést ígér, s már a héten tárgyalhatnak a további lépésekről. Egyes hírek szerint korlátoznák az építőanyagok kivitelét is, ha kell, a GVH pedig külön csoportot alakított az építőanyagárak helyzetének vizsgálatára.

Orbán Viktor szerint nincs rendben, hogy a támogatásokat a gyártók és a forgalmazók viszik el, a támogatást ugyanis a lakosságnak szánta a kormány. A programban egyébként 650 ezer család vesz részt, átlag másfélmillió forintot igényelnek vissza támogatásként.

A faáru több mint 60 százalékkal drágult tavaly október óta,, a vasanyag 64-68 százalékkal, s szintén óriásit nőtt a műanyag alapanyagok ára is. A portálnak egy vidéki tüzépes azt mondta, harminc éve nem látott ilyet. A házak külső szigetelőanyagának drágulása azt jelenti, hogy míg ősszel egy 100 négyzetméteres ház szigetelését 1,6 millióért meg lehetett csinálni, ugyanez most 2,4 millió körül van. Ennek ellenére áruhiány nincs, de a várakozási idők megnőttek. Van olyan ásványgyapot gyártó, amelyik ugyan nem emelt árat, de a mostani megrendeléseket csak decemberre tudja teljesíteni.

A gyártók alapanyaghiányra hivatkoznak: tavaly leégett a kémiai diszperziós anyagokat gyártó BASF ludwigshafeni vegyi üzeme, Kína felvásárolja a vasárut, a faáru tekintetében az USA és Kanada ellentéte okoz gondot.

Mások szerint viszont a felpörgő kereslet okozza a bajt. Sok a megrendelés a támogatások miatt, ez tény, de míg egy szerényebb házat korábban 30-40 millióból fel lehetett építeni, most ez 10 millióval többe kerül.

Arra is figyelni kell, hogy ha valaki hitelt vesz fel a felújításhoz, oda árakkal, ütemezéssel tervet kell benyújtani, az áruhiány viszont az egésznek keresztbetehet, rossz esetben pedig a támogatás komoly adóssággá változhat.


Forrás

Népszerűek

Címkék

aktuális (2500) elgondolkodtató (160) érdekességek (1254) fejtörő (74) megható (283) megrázó (68) recept (465) viccek (292)

Translate