-

Egy onkológus meghúzza a vészharangot: hagyd el végleg ezt az élelmiszertSzéleskörű kutatásokat és elemzéseket követően, a Nemzetközi Rákkutató Intézet, a dohány és az azbeszt mellett a feldolgozott hústermékeket is a rákkeltő anyagok 1. csoportjába sorolta.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint, elegendő bizonyíték van arra, hogy a feldolgozott húskészítmények fogyasztása vastagbélrákot okozhat.

A jelenlegi adatok szerint, a napi 50 gramm feldolgozott húsadag bevitele 18%-al növeli a vastagbélrák kockázatát, míg a napi 100 gramm vörös hús fogyasztása 17%-al.

A hús feldolgozása során keletkező vegyi anyagok gyaníthatóan rákkeltő hatásúak, mutatnak rá az egészségügyi szakemberek. Ezen húskészítmények csoportjába tartoznak a különböző felvágottak, virslik, préselt sonkák és húskonzervek.

Dr. Ian Johnson szerint: „Minden bizonnyal a túlzott húsfogyasztás az oka a napjainkban oly gyakran előforduló bélráknak.”

Ugyanakkor megemlíti, hogy: „Nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a brit vegetáriánusok körében csökkent arányt mutatna a bélrendszeri rák kialakulása.”

Azon emberek esetében, akik túlzott húsfogyasztók voltak, más káros szokások is hozzájárultak a rák kialakulásához, mint amilyen a nagymértékű dohány- és alkoholfogyasztás. Ennek ellenére a szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a feldolgozott húskészítmények fogyasztása révén akár 44%-al is növelhetjük az elhalálozási arányt.

Sabine Rohrmann, a Zürichi Egyetem professzora, a BBC-nek a következőket nyilatkozta: “A húsfogyasztás, különösen a feldolgozott húsé, a kevésbé egészséges életmódhoz kapcsolódik. De a dohányzás, az elhízás és az egyéb egészségtelen szokások mellett, úgy véljük, hogy a feldolgozott hús fogyasztása, rendkívül nagy egészségügyi kockázatot jelent. A dohányzásról való leszokás fontosabb, mint a húsfogyasztás csökkentése, de ez utóbbit is komolyan javasolom.”

Népszerűek

Címkék

aktuális (1873) elgondolkodtató (122) érdekességek (1164) fejtörő (72) megható (273) megrázó (67) recept (426) viccek (134)

Translate