-

Szűkölködik Mészáros Lőrinc? Olyan dolog történt, ami miatt sokan arra következtetnek, hogy egyre szegényebb lehetSorra zárja be fiókjait a Mészáros Lőrinc-érdekeltségű bank

A Takarékbank Zrt. az elmúlt években – különösen a pandémia alatt – megváltozott bankolási szokásokkal indokolta a fiókbezárásokat a Népszava kérdésére, ám hiába kérdeztek rá, konkrét számokkal és településnevekkel nem szolgált. Arra sem tért ki, hogy a kis falvakban, ahol jellemzően egyre öregedik a lakosság, mennyiben tudják követni az idős emberek a korszerű, online, mobilapplikációs bankolási szokásokat.

A jegybank adatbázisa szerint az év elején 1799 bankfiók üzemelt az országban, ami közel 60 százalékkal kevesebb, mint 2008-ban a gazdasági világválság kirobbanásakor. A legtöbb bankfiókot, 713-at a Takarékbank üzemeltette, ám az MNB országos bankfiók-kereső adatbázisában jelenleg már csak 564 takarékbankos található – írja a Népszava.

A fiókbezárásokkal jelentősen megnőtt a bankfiókkal nem rendelkező települések száma: 2008-ban 1729, egy éve 2456 – köztük 11 város – ilyen akadt az országban, s a fiók-bezárások miatt ezen időszak alatt 950 ezerről kétmillióra nőtt azon lakosok száma, akiknek lakóhelyén nincs bankfiók. Ráadásul a pénzintézeti fiókok elhelyezkedése is egyenetlen, nagy részük a fővárosban, a megyeszékhelyeken és az agglomerációkban található, a nagyvárosoktól távolabb eső településeken csak elvétve találni.

– Megváltozott a bankfiókok funkciója és kihasználtsága, ezért a Magyar Bankholding modernizálja az MKB Bank és a Takarékbank fiókjait, s a modernizáció keretében a Takarékbank úgy döntött, hogy több kisebb, jellemzően heti két-három napot nyitva tartó kirendeltségét összevonja egy környező településen lévő nagyobb fiókkal – válaszolta a lap megkeresésére a Takarékbank kommunikációs osztálya. – Az új, nagyobb fiókokat úgy jelölték ki, hogy azok könnyen megközelíthetőek legyenek valamelyik kistérségi központban vagy közlekedési csomópont közelében, jellemzően öt-tíz kilométer távolságra.

Népszerűek

Címkék

aktuális (2576) elgondolkodtató (162) érdekességek (1259) fejtörő (74) megható (285) megrázó (69) recept (466) viccek (317)

Translate