Kiszakadt, majd a Földre hullott a Hold egy hatalmas darabja - Fotó3 éve akadtak rá a kőzetre, de már akár egy évezrede is itt lehet.


Három évvel ezelőtt különös felfedezést tettek a kutatók a Szaharában: gigantikus kőzetre leltek a sivatag közepén. A Hold egy hatalmas darabját találták meg - feltételezésük szerint a kőzet nem most érkezhetett a bolygónkra, több száz vagy esetleg ezer éve is itt lehet már. Úgy látják, valószínűleg egy hatalmas üstökös, esetleg egy meteoritzápor szakíthatta ki a Holdból a jókora darabot, ezért landolhatott valamikor a Földön.

A MNWA 12691 jelű holdkőzetet 2017-ben találták meg a kutatók, és híre azóta bejárta az egész világot. Olyannyira népszerű lett a valóban nem mindennapi felfedezés, hogy a Christie's aukciósház úgy döntött, aukcióra bocsátja a fantasztikus leletet, mely egyébként az ötödik legnagyobb holdkőzet, melyet valaha is felfedeztek a Földön. És hogy mennyit is kóstál az űrkutatás szerelmeseinek valóságos ereklyéje?
A kőzet kikiáltási ára 2 millió font, vagyis átszámítva nagyjából 800 millió forint, ami egészen borsos árnak tűnik, de persze ez még csak a licit kezdete, és valószínűsíthető, hogy a párját ritkító lelet ennél sokkal húzósabb áron fog majd elkelni. Ha esetleg te is érdekelt vagy a licitben, akkor készítheted a pénztárcádat, ezt ugyanis nem fogod megúszni olcsón. Jó hír viszont, hogy a kőzetdarab csak 13,5 kg-os, szóval ha esetleg végül te lennél a tulajdonosa, gond nélkül haza tudod majd vinni.

Forrás
Share:

Népszerűek

Címkék

aktuális (816) érdekességek (940) fejtörő (59) megható (249) megrázó (62) recept (376) viccek (122)