-

Ennyire drága lesz a koronavírus elleni gyógyszer

390 dollár lesz majd egy fiola a Gilead Sciences remdesivir nevű koronavírus kezelését szolgáló gyógyszerből, amivel azonban öt napig kell kezelni a pácienseket, így a teljes kezelés 2340 dollárba kerül majd.

A közel 120 ezer forintos fiola ára ráadásul jelenleg akcióban ennyi, mert kormányoknak adják el. Amikor már a biztosítóknak fogják árulni, akkor 520 dollárba fog kerülni, azaz 30 százalékkal magasabb lesz az ára. Az elsőre igencsak borsosnak tűnő árképzést azonban árnyalja, hogy az is spórolást jelenthet az ellátórendszernek, ha a betegek gyógyultan, hamarabb távozhatnak a kórházakból.

A remdesivir egyébként nem új gyógyszer, már 10 éve kifejlesztette az amerikai Gilead Sciences vállalat az ebola lehetséges ellenszereként, csak most kiderült, hogy a koronavírus tüneteit is enyhíti és gyorsabban épültek fel a betegek a betegségből, ha ezt adták nekik.

A gyógyszerrel kapcsolatban azonban akadnak fenntartások is: a The New England Journal of Medicine című orvosi folyóirat egy nemrég közzétett tanulmánya szerint a remdesivir alkalmazása hozzávetőleg 70 százalékban hatékony, de komoly mellékhatásai lehetnek például a vesére nézve.

Forrás

Népszerűek

Címkék

aktuális (2576) elgondolkodtató (162) érdekességek (1259) fejtörő (74) megható (285) megrázó (69) recept (466) viccek (317)

Translate