10 korai jel, hogy rákos daganat van a tüdődben!

A tüdőrák a legnagyobb valószínűséggel szóródó megbetegedés a rákos betegségek között. Jelenleg a daganatok között vezető haláloki tényező. A legfőbb kockázati tényezője a dohányzás, de egyéb hatások, mint a légszennyezés és a füstnek való folyamatos expozíció is okozhatja. Íme, a tüdőrák 10 korai jele, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni.


1 – Légzési elégtelenség

Természetes jelenség fizikai aktivitást követően és stresszes helyzetben. Azonban, ha egyre gyakoribbá válik vagy ébredés után is jelentkezik, akkor tüdőrákra is utalhat. Mellesleg a légszomj minden ráktípusnál korai tünet.


2 – Fejfájás

A fejfájás azt is jelezheti, hogy a daganat áttétet képzett a feji régióra és azt is, hogy a tüdőben lévő daganat nyomja a vena cava-t, azt az eret, amelyen keresztül a vér a fejből a szív felé mozog. Ennek a nyomása súlyos fejfájást okozhat.


3 – Hát- és vállfájdalom

Ezek a tünetek egy bizonyos típusú tüdőrákhoz kapcsolódnak, amely különösen a nőket érinti. Ez az adenokarcinóma. Ez a típus nyomást gyakorolhat a bordákra és a gerincre is.


4 – Súlyos fáradtság

Egyszerű betegségek tünete is lehet, azonban egy kiadós alvás után gyanúra adhat okot. Valószínűleg olyan betegséges áll fenn, amely elleni küzdelem kiveszi a szervezet erőtartalékait.


5 – Depresszió és hangulatváltozások

Az Oxford Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint a rákos betegek jelentős része szenved depressziótól és szorongástól. Ez is egy erős jelzés lehet a betegség fennállására.
6 – Állandó és szűnni nem akaró köhögés

Ha a köhögés nem akar elmúlni kezelés után sem, amellett vér is megjelenik a köpetben, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert tüdőrákra ad gyanút.


7 – Rekedt hang

Fertőzés, kiszáradás, dohányzás eredménye is lehet. Ha megfelelően kezelik, pár nap alatt elmúlhat. Ha viszont nem múlik és több, mint 3 hete fennáll, ajánlott orvoshoz fordulni, mert rákos daganat jelenlétét indikálhatja, ami a hangszalagokat károsítja.


8 – Megmagyarázhatatlan fogyás

Ha hirtelen, megmagyarázhatatlan testsúlycsökkenés jelentkezik, étkezési és sportolási szokások megváltozása nélkül, akkor fontos orvoshoz fordulni. A drasztikus fogyás annak a jele lehet, hogy a szervezet egy betegséggel való küzdelem során feléli a bevitt tápanyagokat és a tartalékokat is. Emellett étvágycsökkenés is tapasztalható.


9 – Nyelési nehézség

Ha allergia, fertőzés és gyulladás nélkül úgy tapasztalod, hogy nehezen megy a nyelés és fájdalmas, akkor valószínűleg daganat blokkolja a torkot vagy a nyelőcsövet.


10 – Mellkasi fájdalom

Amint korábban említettük, az adenokarcinóma különböző módon manifesztálódik. Súlyos fájdalmat okozhat a mellkasban is, ugyanúgy, ahogyan hátban és vállban.


ForrásShare:
 
loading...

Népszerűek

Címkék

aktuális (1346) elgondolkodtató (62) érdekességek (1074) fejtörő (67) megható (263) megrázó (67) recept (394) viccek (128)