Amiről sokan nem tudnak: ez történik a testünkkel, ha olykor-olykor visszatartjuk a szellentést!

A szellentés egy teljesen természetes dolog, ami nem csak az embereket, de az állatokat is jellemzi. Bizonyos etikai szabályok azonban mégsem tartják helyesnek a szellentés eleresztését bizonyos helyeken és körülmények között.

Legyen szó akár egy rövid társasházi liftezésről a szomszéddal, akár egy munkahelyi megbeszélésről az irodában, akár egy romantikus randevúról, bárkivel bármikor előfordulhat, hogy olyan szituációban találja magát, amikor a szervezete által küldött nyilvánvaló és sürgető jelek dacára mindenképpen fontos lenne, hogy elkerülje a szellentést.


Ilyenkor persze nincs más lehetőség, mint hogy visszatartjuk a gázokat, amíg alkalom nem nyílik rá, hogy kimenjünk a mosdóba. De vajon lehetnek-e káros következményei a retenciónak?


A válasz röviden, hogy nem valószínű. Ettől függetlenül az egyre fokozódó bélrendszeri nyomás rendkívül kellemetlen állapotot hoz létre, elvonva a figyelmünket minden más tevékenységről, amivel egyébként foglalkozni szeretnénk.


A bélgázok egy része a bélfalon keresztül visszajut a vérkeringésbe, majd nemes egyszerűséggel kilélegezzük, ugyanakkor a felszaporodó gázmennyiség így is mind inkább megnöveli a kockázatát egy kontrollálhatatlanul kitörő szellentésnek.


Javasolt tehát azt a megoldást választani, hogy gyorsan kimentjük magunkat, és felkeressük a legközelebbi mellékhelyiséget, ahol már nyugodtan megszabadulhatunk a kínzó nyomástól és ingertől.


Szellenteni mindenki szokott, természetes, az emésztéshez tartozó folyamat a gázok ürítése. Lehetnek olyan időszakok, amikor valakinél ez gyakrabban történik a megszokottnál – ennek pedig különböző okai lehetnek.


ForrásShare:
 
loading...

Népszerűek

Címkék

aktuális (1506) elgondolkodtató (92) érdekességek (1100) fejtörő (67) megható (265) megrázó (67) recept (402) viccek (132)