Ropogtatta a nyakát, aminek szörnyű következménye lett végül…
Szoktad ropogtatni és nyújtogatni a nyakad? Miközben ez a szokás alapvetően semmi ártalmasat nem jelenthet az egészségünkre nézve, Natalie Kunicki esete bebizonyította, hogy kivételek igenis léteznek.


A 23 éves londoni mentős éppen ágyban fekve nézett egy filmet az egyik barátjával, miközben megropogtatta a nyakát, ahogyan mindig is szokta. Azonban ekkor egy hangos reccsenést hallott.

“A barátnőm meg is kérdezte tőlem “Ez a nyakad volt?”, de minden ízületem szokott recsegni, szóval nem is gondoltam bele a dologba, csak nevettem.”

Nem sokkal később, amikor Natalie megpróbált elmenni a fürdőszobába, összeesett és képtelen volt megmozdítani a bal lábát. Érzete, hogy valami nagyon nincs rendben. 

“Felálltam és megpróbáltam elsétálni a fürdőig, de csak inogtam. Lenéztem és észrevettem, hogy nem mozog a bal lában, aztán lezuhantam a padlóra.”  – mesélte Natalie.


Kezdetben azt hitte, hogy kicsit többet ivott a kelleténél. Mivel nem akart megszégyenülni az orvosok előtt, ezért nem hívta a mentőket. A barátja azonban látta, hogy komoly a helyzet és elvitte őt a kórházba, ahol váratlan és szörnyű hírekkel kellett szembesülnie.Egy három órás műtét után az orvosok felfedezték, hogy egy egyszerű nyak ropogtatás miatt Natalie akaratlanul átszakította az arteria vertebralist, ami egy fő artéria a nyakban, amely a fejbe fut. Emiatt vérrög keletkezett az agyában és ez váltotta ki a stroke-ot.

Az orvosok egy stentet ültettek be az artériába, ám ezután még várni kellett, hogy a vérrög magától feloldódjon. A gondolat, hogy egész életére bénult maradhat, érzelemmentessé tette Natalie-t.


“Azt mondták, hogy olyan voltam, mint egy robot, nem mutattam semmiféle érzelmi reakciót.”

Annak ellenére, hogy mentősként dolgozott, Natalie-nek foglama sem volt, hogy egy nyakropogtatás képes stroke-ot okozni. 

“Az embereknek tudniuk kell, hogy egy ilyen egyszerű dolog még fiatal korban is okozhat stroke-ot. Azóta meg sem próbálom ropogtatni a nyakam.”

Aggodalomra semmi ok, az eset nagyon ritkán – egy a millióhoz – fordul elő, ezért nem kell kiborulni, ha neked is szokásod a nyak ropogtatás, ám kétségtelen, hogy érdemes odafigyelni és óvatosabb mozdulatokat tenni.


Hogyan boldogul Natalie azóta?


Szerencsére már sokkal mozgékonyabb a lába, mióta újra napi rendszerességgel végzi teendőit. Az orvosok szerint könnyítet műszakos mentősként ismét munkába tud majd állni 6-12 hónap múlva.


ForrásShare:
 
loading...

Népszerűek

Címkék

aktuális (1346) elgondolkodtató (62) érdekességek (1074) fejtörő (67) megható (263) megrázó (67) recept (394) viccek (128)