-

Erről neked is tudnod kell! Ez a tünet sokkal gyakoribb a koronavírus fertőzötteknél mint azt hinnénk

A hányinger, a hányás, a hasmenés és az étvágytalanság a COVID-19 legjellegzetesebb tünetei közé tartoznak, ráadásul a szakemberek szerint minden 5. beteg esetében csak ezek a tünetek figyelmeztetnek a fertőzésre.

Koronavírus teszt: már önmintavétellel, otthon is elvégezhető

A koronavírus-fertőzés alapvetően a légutak betegsége, mely lázzal és köhögéssel jár, nagyon gyakoriak azonban az emésztőrendszert érintő tünetek.

Koronavírus: minden 5. fertőzött kizárólag emésztőrendszeri panaszt tapasztal

Kutatások szerint a betegek legalább 30-50 százaléka tapasztal hányingert, hányást, hasmenést, hasi fájdalmakat, esetleg étvágytalanságot, sokszor ezek a legerőteljesebb tünetek, melyek meg is előzhetik a COVID-19-re jellemző más tüneteket. Sőt az is előfordulhat, hogy valakinél csak ilyen emésztőrendszeri tünetek vannak: minden 5. fertőzött sem köhögésről, sem lázról nem panaszkodik. 

Ez azonban megnehezítheti a járvány terjedésének lassítását, hiszen a hasi panaszok számos más betegségre is jellemzőek lehetnek, és könnyen meglehet, hogy valaki nem is gyanakszik arra, hogy koronavírussal fertőzött, hasmenéses-hasfájós tüneteit csak a túlevésnek tudja be.Miért és hogyan hat a koronavírus az emésztésre?

Számos fertőző betegség kísérő tünete lehet a hányás, a hasmenés, a hányinger vagy a hasi fájdalom, nincs ez másképp a koronavírussal sem. Bár a pontos mechanizmus még nem ismert, a szakemberek szerint több magyarázat is lehet a COVID-19 fertőzéssel összefüggő emésztőrendszeri tünetekre.

Ez is érdekelheti:

Koronavírus teszt: ezt jó ha tudja,különben kidobott pénz a szűrés

Influenza vagy koronavírus? Ez a teszt mindkettőt kimutatja

Így végezheti el otthon a PCR-tesztet

Egyrészt, a vírus közvetlenül megtámadhatja az emésztőrendszer sejtjeit, irritációt és gyulladást okozva. Másrészt, az emésztési zavarok a szervezet fertőzésre adott válaszreakcióját is mutathatják. Az étvágytalanság összefügghet a szaglás és ízérzékelés csökkenésével vagy elvesztésével is.

A COVID-19 szövődménye: kiszáradás

A hányás és a hasmenés egyik súlyos következménye a kiszáradás lehet, hiszen a szervezet ezekben az esetekben hirtelen nagyobb mennyiségű folyadékot veszít. Hasmenés esetén a folyadék mellett az értékes ásványi sók is kikerülhetnek a szervezetünkből, a test elektrolit-egyensúlya felborulhat. A folyadékvesztés miatt ráadásul más szövődmények (pl. a tüdőgyulladás) rizikója is megnő, de a kiszáradás a vese, a máj, a szív és az agy működésére is negatív hatással van.


ForrásNépszerűek

Címkék

aktuális (2162) elgondolkodtató (141) érdekességek (1226) fejtörő (73) megható (279) megrázó (68) recept (446) viccek (141)

Translate