-

ITT AZ IGAZSÁG! Ezt jelenti valójában, ha görcsöl éjszaka a lábad!
Nyilván veled is megesett már, hogy felébredtél az éjjel közepén, annyira begörcsölt a lábad. Ha nem tudod, mitől van, és mit csinálj ellene, olvasd el!

A vádligörcs leginkább a rendszeresen edzőket, a terhes kismamákat és az idősebb embereket érintik, utóbbiak közül a nőket inkább, mint a férfiakat. A fájdalom rendszerint egyoldali, és akár a lábfejig terjedhet, amikor a talpat is érinti, és a lábujjak összeugranak.

Különösen rossz érzés az éjjeli lábikragörcs, amely leginkább a kora reggeli órákban jellemző. Az elszenvedője gyakran csak úgy tud enyhíteni a fájdalmán, ha kiszáll az ágyból, és járkál keveset, míg a görcs végre enged.

A legfontosabb elsősegély a görcsösen összehúzódott izom nyújtása. Ne várjunk tehát szenvedve, hogy majd magától elmúlik a görcs a lábunkból, segítsük elő a panasz megszűnését: ragadjuk meg a lábujjainkat és mozdítsuk őket felfelé, a sípcsont felé. A séta is segít. A görcs elmúltával megmasszírozhatjuk a vádlit.

A lábikragörcs leginkább vízhiány vagy elektrolit hiány miatt kezdődik. Az izmok ilyenkor sokkal könnyebben ingerelhetők, erősebben reagálnak az ingerekre, ilyenkor pedig váratlan összehúzódásokat észlelünk. Nyáron, melegben gyakrabban jelentkezik, amikor a fokozott verejtékezéssel sót és vizet veszítünk.

A hideg vízben úszás, merülés közben is meglephet bennünket a lábgörcs. Ha ennek hatására megijedünk, az akár fulladáshoz is vezethet. Ha a lábikragörcs biciklizés, síelés vagy kirándulás, vezetés közben jelentkezik, balesetet szenvedhetünk.

Az izomsejtben magnéziumhiány lehet, ha a vér magnéziumszintje normális, akkor is. A túlzott verejtékezés, a hányás, a hasmenés, a súlyos lelki és testi traumák, vagy nőknél a terhesség is teremthet az izmokban magnéziumhiányt.

Egyes orvosságos hosszú távú szedése is víz- és elektrolithiányt okozhat. Ilyenek a hashajtók, a vízhajtók, a kemoterápia, a lítium, a cimetidin nevű savlekötö, az asztma elleni szerek.

A magnéziumhiány az egyoldalú táplálkozástól, a szélsőséges és szigorú fogyókúrától, a hosszabb böjtöléstől, valamint a túl kevés vízivástól is lehet, az anyagcserezavarok és a cukorbetegség, valamint a különféle érrendszeri betegségek is előidézhetik.

Ha a keringési betegségek mellett jelentkezik a lábikragörcs, azt komoly figyelmeztetésnek kell vennünk, ugyanis a tünet trombózisra is utalhat. Ezt alaposan ki kell vizsgálni, és pozitív lelet esetén azonnal kezelni kell!

Lábikragörcs kísérheti a perifériás artériák megbetegedését, szűkületét, elzáródását is. Ezt a betegséget kirakatnézegető betegségnek is nevezik, mert a beteg egyszerre rövidebb távokat képes csak megtenni fájdalommentesen, minduntalan meg kell állnia egy rövid pihenépre, mintha a kirakatokat nézegetné. Az ok nagyon gyakran a dohányzás.

Hirdetés
A lúgos kémhatású táplálkozás tehermentesít


Végül és nem utolsósorban szóba jöhet az izomzat általános elsavasodása is. Savmentesítést végezzünk lúgosító hatású étrend fogyasztásával, amely főként zöldségekből áll, ezen belül is kitüntetett helyet foglal el a burgonya.

A lábikragörcs megelőzése érdekében fogyasszunk minél több folyadékot, főként ásványvíz, valamint tea formájában (naponta 2-3 liter). Kiegyensúlyozott, változatos étrenddel fenntarthatjuk ásványianyag-háztartásunk egyensúlyát. Különösen sok magnéziumot tartalmaznak a teljes őrlésű gabonakészítmények, a zabpehely, a dió- és mogyorófélék, a legtöbb zöldség (főként a zöld színűek), a burgonya, a banán, az aszalt sárgabarack és a csokoládé. A dohányzás és a mértéktelen alkoholfogyasztás természetesen kerülendő.

A kifejezett magnéziumhiány kiegyenlítése érdekében megfelelőek a magnéziumtabletták. A napi dózis: 200-400 mg. Súlyos veseműködési zavarok esetén azonban óvatosan kell adagolni a magnéziumot.

Segíthetnek a relaxációs gyakorlatok, mint pl. a jóga vagy az autogén tréning, vagy a meleg lábfürdők (vénás megbetegedés esetén azonban tilos!). Egyesek esküsznek rá, hogy segít, ha térdhajlatuk alá éjszakára egy hengerpárnát helyeznek. Ez azonban csak azt jelzi, hogy a lábikra izomzatának sürgős nyújtásra van szüksége.

A görcsös fájdalmak enyhítésére kamilla, levendula, majoránna, rózsafa olajának keverékét oldjuk jojoba- vagy mandulaolajban. Ezzel masszírozhatjuk a lábikrát. Hasonlóan jótékony hatású az árnikakrém vagy a gingko bilobából, fokhagymából készült, belsőleg alkalmazandó preparátumok, vagy a hajdina föld fölötti részéből készült tea.

A teához 2 teáskanálnyi gyógyfüvet dobjunk 1 liter forró vízbe, forraljuk 1 percig, majd hagyjuk állni 10 percig. 4-8 héten át, naponta 2-3 csészényit igyunk meg a leszűrt teából.

A népgyógyászat lábikragörcsre cickafarkból, somkóróból és libapimpóból készült teát ajánl. A hagyományos házi receptek szerint az izomzatot ajánlatos bedörzsölni sósborszesszel, svédkeserűvel, de alkalmazhatunk libapimpóból készült pakolást is a lábikrára.

Ellenőrzött klinikai tanulmányok szerint a kínafa kérgéből készült növényi kivonat alkalmazása a páciensek több mint 80%-ánál bevált. A kinin csökkenti az izomzatban elhelyezkedő idegi végkészülékek ingerlékenységét, ami által jelentősen ritkulnak és enyhébb lefolyásúvá válnak a görcsök.


Forrás


Népszerűek

Címkék

aktuális (2428) elgondolkodtató (159) érdekességek (1249) fejtörő (74) megható (283) megrázó (68) recept (465) viccek (254)

Translate