-

Operatív törzs: MÁR BIZTOS! Ekkor érnek véget a szigorítások Magyarországon!

Kiss Róbert, koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a védelmi intézkedések miatti szabályszegések felsorolásával kezdte:

A maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt hétfőn 153-szor intézkedtek a rendőrök

Elmondta: 127 emberrel szemben azért kellett intézkedni, mert a tízezer lakosnál nagyobb településeken megszegték a maszkviselésre vonatkozó önkormányzati rendeletet. Közülük 40 embert figyelmeztettek, 36 kapott helyszíni bírságot, 51-gyet pedig feljelentettek a rendőrök.

Tömegközlekedési eszközökön, azok várakozóhelyein a szabálytalan maszkviselés miatt 7 esetben intézkedtek, kereskedelmi üzletekben, valamint bevásárlóközpontok területén pedig 19 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, mert nem – vagy nem megfelelően – viselték a maszkot.

a kijárási tilalommal kapcsolatos szabályok megsértése miatt 356 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök

Ezek után Müller Cecília számolt be a járvány elleni harc állásáról.

„A világon közel 100 millió ember fertőződött meg az új koronavírussal, illetve 2 millió 120 ezer felett jár azoknak a száma, akik elhunytak a betegségben. Óriási számok ezek, a pandémia még erőteljesen zajlik a világon” – kezdte Müller. A járvány megállítására az egyetlen módszer az emberek beoltása, ami – sajnos – lassan halad előre. Elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 459-cel nőtt az igazolt új fertőzöttek száma. Elmondható, hogy a járványadatok az elmúlt két hétben kedvezően alakulnak. Egyre kevesebb az aktív fertőzött, valamint folyamatosan nő azok száma, akik kigyógyultak a betegségből.


Vakcina


Elmondta, hogy a védőoltások beadása a beérkező vakcinák számától függ. Mind a 25 oltóponton folyamatos a munka. Bejelentette, hogy ezeken kívül a városi kórházakban is nyílnak új oltópontok. Eddig 165 ezer ember oltására elegendő vakcinát kapott Magyarország (5 Pfizer- és 1 Moderna-szállítmány). Tegnap és ma is érkezett Pfizer-szállítmány, vasárnapra egy Moderna-szállítmányt várnak. Eddig mindösszesen 149676 személy kapta meg az első oltását, 12.639 ember pedig már a másodikat is. Ezek a számok még nagyon kicsik ahhoz, hogy enyhíteni lehessen a védelmi intézkedéseken – tette hozzá a tiszti főorvos.


Elhunytak


Az elmúlt 24 órában is elvesztettünk 89 beteget – folytatta a járványadatokkal, hozzátéve: 4 százalék azoknak az áldozatok száma Magyarországon, akiknek nem volt semmilyen más betegségük, így haláluk okaként a koronavírus-fertőzést kellett feltüntetni. Hétfőn az elhunytak között 50 éves volt a legfiatalabb, 97 a legidősebb – mondta el.
Oltás


Kiemelte, hogy a járványhelyzeten csak a tömeges tesztelés megkezdésével tudunk nagy mértékben javítani. Felhívta az egészségügyi dolgozók figyelmét arra, hogy az ő „kampányszerű” oltásukkal szeretnének végezni, hiszen a többi célcsoportot is el akarják kezdeni. Természetesen a folyamatot nem zárják le, de arra kér minden egészségügyi dolgozót, aki még nem jelentkezett az oltásra, ám szeretné beadatni magának, ne várjon tovább!

Müller kiemelte, hogy nemcsak az idősotthonokban és más bentlakásos intézményekben tervezik megkezdeni az oltást. Magyarországon körülbelül 1600 szociális intézmény és további 300 bentlakásos intézmény üzemel, de eddig csak 80 intézménybe tudtak eljutni, mert csak ennyi oltóanyag állt rendelkezésre. A szociális ellátórendszer beoltása után az otthon lakó idősekkel szeretnék folytatni a sort – mondta.


Mutáns vírustörzsek


Müller azzal folytatta, hogy tudja, sokak térnének már vissza a megszokott életükhöz, de ehhez még idő kell.

„Hosszú ideje küzdünk a járvánnyal, de azt kell mondjam, a tömeges oltás hoz majd minket olyan kedvező járványügyi helyzetbe, hogy a nyitásokat szélesebb körben el tudjuk kezdeni. Mindenki arra törekszik, hogy ez megtörténhessen, ám látni kell, hogy a kedvező járványügyi adatok mellett sem múlt el a fenyegetettség. Egyre-másra fedezik fel a különböző mutánsokat, amelyek jelenléte bizonytalanná teszi a járványhelyzet értékelését. Sokan számolnak be róla, hogy a brit mutánsra megfelelőek a védőoltások, amelyeket alkalmazunk, de a brazil és afrikai mutánsra vonatkozóan ilyen adataink még nincsenek. A Népegészségügyi Központban folyamatosan vizsgáljuk a mutáns-variánsokat, időben szeretnénk észlelni, ha az országba beérkezik, illetve egy-egy közösségben gócszerűen elkezd terjedni” – mondta az országos tisztifőorvos.


ForrásNépszerűek

Címkék

aktuális (2162) elgondolkodtató (141) érdekességek (1226) fejtörő (73) megható (279) megrázó (68) recept (446) viccek (141)

Translate