-

Orbán Viktor – Ekkor kezdődik az enyhítés

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban adott újabb interjút, ahol az alábbiakról számolt be.

A magyar miniszterelnök a Jó reggelt, Magyarország! műsor vendégeként adott interjút a Kossuth Rádióban péntek reggel. A kormányfő az operatív törzs üléséről érkezett: elmondta, hogy 1576 új fertőzött van itthon, illetve meghalt 98 beteg. 3638-an vannak kórházban, közülük 302-nek lélegeztetőgépen. 

Beszámolt arról, hogy az új adatokat nézve némi romlásról van szó. Hozzátette: jelenleg 264 530 legalább egyszer beoltott ember van itthon, illetve 92 ezer körüli azok száma, akik már a második oltást is megkapták.

Fordulóponthoz érkeztünk, eddig a vírus támadott és mi védekeztünk, most mi támadunk – mondta.

Az oltási terv megváltoztatásával kapcsolatban elmondta, 275 764 betegségen átesett ember van már itthon, s március elejére érünk el odáig, hogy a beoltottak és a fertőzésen átesett betegek száma meghaladja majd az egymilliót.

Március 15-re pedig minden 60 év fölötti állampolgárt beoltanak, aki regisztrált. Április elejére a beoltottak és a fertőzésen átesett emberek száma meghaladja majd a kétmilliót. Mint mondta, talán a következő héten már orosz vakcinával is lehet oltani, mivel érkeznek a vakcinák. Elárulta, hogy három különböző vakcina van jelenleg a világon, az amerikai, az orosz és a kínai, azonban a gyártók csatáznak egymással.„Nem mondom, hogy szépeket tesznek közzé egymásról és támogatnák egymást. Mi, akik potenciális betegek vagyunk, azt gondoljuk, az életünkkel játszanak a multinacionális cégek” – mondta.

Az uniós vakcinabeszerzéssel kapcsolatban elmondta, az igencsak lassan halad.

„A brüsszeli bürokraták számára az volt a fontos, hogy minél olcsóbban szerezzenek be vakcinákat” – tette hozzá, majd így folytatta:

„Nekünk a pénz nem lényegtelen, de az élethez képest másodlagos” – mondta, viszont állítása szerint ez Brüsszelben nem olyan nyilvánvaló, mint idehaza, hogy inkább a drágább, de biztos vakcinákat válasszuk. Elmondta, tudja, hogy mindenki vissza akarja kapni az életét, ezért megérti a vendéglátósok és szállodások elkeseredését.

Édesanyámmal beszéltem, ő is mondta, hogy most már csináljak valamit:

– árulta el az újranyitásról, hozzátéve: felelősségteljesen kell haladniuk. Az online konzultációval kapcsolatban elmondta, az első hullám után a konzultációnak köszönhetően lehetett megtudni, mi az, ami kibírható, illetve mi az, ami kibírhatatlan az emberek számára. Épp ezért a mostani nyitáshoz is szükség van a magyarok véleményére.

Elmondta, vita van arról, hogy az intézkedéseik sikeresek voltak-e, viszont számukra az a fontos, hogy legyenek munkahelyek. A munkahelyek száma pedig kicsivel több volt 2020 decemberében, mint egy évvel korábban. Ahogy csütörtökön az iparkamara rendezvényén már beszámolt róla, áprilistól a felsőoktatást fejlesztik 1500-2000 milliárd forintból. Mint mondta, az újabb intézkedéseknek köszönhetően ez az év is sikeres lehet.

„Messze az élmezőnyben vagyunk” – mondta Magyarország gazdasági teljesítményéről, majd a vendéglátósok helyzetéről is beszámolt.„A vendéglátósoknak igazuk van” – tette hozzá, mivel elmondása szerint lassú volt a bértámogatások kifizetése, ám megváltoztatták a rendszert, így most előre kifizetik számukra a támogatást.

Válaszolt arra is, lesz-e a későbbiekben több joga annak, aki már megkapta az oltást. Mint mondta, egyelőre semmit sem lehet tudni erről, de minden megtörténhet.

Nem látok abban ördögtől valót, hogy azok számára, akik már védettek, valamilyen gyorsabb nyitást tegyünk lehetővé

– jelentette ki, viszont azt is hozzátette, hogy ez a többi magyartól is függ.

„Aki nem regisztrált, azon nem tudunk segítni” – jelentette ki.

Elmondta, az öntudatra ébredés és az önbecsülés területén nagy sikert ért el Magyarország az elmúlt 10 évben, mivel egyre több a házasságkötés és a gyerek is. Jobb állapotban vagyunk most, mint régebben.

„A mostani kormánynak van egy történelmi horizontja” – jelentette ki, és mindenkit arra kért, hogy támogassa ezt a politikát. Beszámolt arról, hogy 115 ezerrel kevesebb gyerek született volna az elmúlt 10 évben itthon, ha nem építik ki a jelenleg is működő családtámogatási rendszert.

A 25 év alattiak szja-mentességéről elmondta, ő mindig arra törekedett, hogy minél hamarabb saját lábra tudjon állni, ehhez szeretnének segítséget nyújtani a fiataloknak a babaváró hitellel, a csokkal, az otthonfelújítási támogatással, illetve az ingyenes jogosítvánnyal. Hozzátette: hogy ki milyen lehetőséggel él, az az ő döntése, nem akarnak senkire ráerőltetni semmit, viszont meg akarják adni a lehetőséget.


ForrásNépszerűek

Címkék

aktuális (1989) elgondolkodtató (137) érdekességek (1200) fejtörő (73) megható (276) megrázó (67) recept (439) viccek (135)

Translate