-

A világ 12 legőrültebb húsvéti szokása. A magyarok sem maradtak le a listáról!A Wanderlust nevű brit utazási magazin csokorra szedte azokat a húsvéti szokásokat szerte a világban, amelyek számukra a legőrültebben hangzanak. Van itt vajból bárány faragás és vadnyúl üldözés, de mi magyarok sem maradtunk ki a listából. 

Lássuk, hogy rajtunk kívül még melyik nemzetnek vannak furcsa húsvéti szokásai.


1# Ostorozás – Csehország, Szlovákia


Ha nőként Csehország vagy Szlovákia utcáin találod magad húsvétkor, akkor ne lepődj meg, ha szépen díszített fűzfaággal próbálnak megostorozni. A férfiak szerint a finom suhintás jót tesz a nők egészségének és szépségének. Biztosan így van…


2# Vajból bárány – Oroszország


Oroszországban az ünnepi étkek között egy darabka vaj is az asztalra kerül, amely bárány alakúra van kifaragva. Egykoron jó ómen volt ilyenkor báránnyal találkozni. Hogy miért bárány? Mert biztos lehetsz benne, hogy nem a Sátán álruhában.


3# Lakoma, mint sehol máshol – Kolumbia


A kolumbiaiak szívósak és kissé perverzek is. A csoki tojások és csoki nyulak csábítása náluk nem létezik. Ők húsvétkor teknőst, iguánát és nagy rágcsálókat tömnek be.


4# Húsvéti bilby nyúl helyett – Ausztrália


Annak érdekében, hogy tudatosítsák az egyre csökkenő bilby populáció problémáját az emberekben, az ausztrálok csoki bilbyket készítenek, és azt majszolják ilyenkor. Minden harapás segít a veszélyeztetett erszényes fajon.


5# A világ legnagyobb omlettje – Franciaország


Minden húsvét hétfőn Haux közösség polgárai több, mint 4.500 tojást törnek fel egy óriási serpenyőbe, hogy omlettet készítsenek belőle és több, mint 1.000 embert szolgálnak ki vele. Minden család otthon töri fel a tojásokat és a főtérre viszik ki, hogy ebédre elkészüljön.


6# Locsolkodás – Magyarország


A magyar nők szép ruhába öltöznek fel húsvét hétfőjén, majd a férfiak vízzel locsolják le őket. Hogy kényelmetlen? Elég valószínű, de még mindig jobb, mintha megostoroznának, igaz?


7# Húsvéti máglya – Finnország


A húsvéti máglyát nagyszombaton gyújtják meg, hogy a boszorkányokat és a gonosz szellemeket elűzzék. Minél nagyobb a füst, annál több ártó energiától szabadulnak meg. Van, hogy a gyerekek boszorkánynak öltözve, seprűnyélen járják az utcákat, édességet vadászva.


8# Dohányfa – Pápua Új-Guinea


A csokival nem sokra lehet menni a magas páratartalmú dzsungelekben. A húsvéti fákat a templomok előtt dohánnyal és cigarettával díszítik fel, majd a mise után szétosztják őket.


9# Keresztrefeszítés és korbácsolás – Fülöp-szigetek


Néhány istenfélő katolikus önmagát feszíti keresztre és korbácsolja húsvétkor. Úgy gondolják, hogy ez segít megszabadulni és megtisztulni a világi bűnöktől. A római katolikus egyház próbálja eltántorítani ettől a híveket, kevés sikerrel.


10# A húsvéti nyúl vörösben látja a világot – Görögország


Szerte a világon több színben pompáznak a húsvéti tojások, azonban Görögországban csak piros tojással fogsz találkozni, amely Krisztus vérét szimbolizálja.


11# Bűnügyek nyomában – Norvégia


Húsvétkor a bűnügyekre terelődik a figyelem Norvégiában. A TV csatornák krimi műsorokat vetítenek és új detektív regényeket jelentetnek meg éppen húsvét előtt. Az emberek visszavonulnak otthonaikba és a hétvégét TV nézéssel és olvasással töltik.


12# Nagy húsvéti nyúl vadászat – Új-Zéland


Miközben a világ többi részén húsvéti tojásokat keresgélnek, addig Ontago népe puskát ragad és húsvéti nyúl vadászatra indul. Az indíték, hogy megszabadítsák a földeket a “kártevőktől”, amellett pedig bezsebeljék az elsőnek járó 3.500 dolláros fődíjat.


Forrás

Népszerűek

Címkék

aktuális (1899) elgondolkodtató (122) érdekességek (1177) fejtörő (72) megható (274) megrázó (67) recept (433) viccek (134)

Translate