10 leggyakoribb halálok, amibe mindannyian belehalhatunk! Az 5. ok meglepett minket!Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendszeresen vizsgálja a halálok okát. Az alábbi 10 pontban a leggyakoribb civilizációs betegségeket gyűjtöttük össze, amelyek a legtöbb halál eset okozói voltak és okozói a mai napig.

Ha ezeknek a betegségeknek a tudatában kellő figyelmet fordítunk a betegség kezelésére és a gyógyulásra, akkor évekkel is meghosszabbíthatjuk az életünket.


1. Szívkoszorúér betegség


Ez a szívbetegségnek egy olyan fajtája, amikor a szív oxigén ellátása összeomlik, a vérkeringés pedig romlik a testben. Szívritmuszavarok lépnek fel, infarktus és szívhalál, szívelégtelenség keletkezik, ami halált okoz. Világszerte 2008-ban 7.250.000 ember halt meg ilyen tünetekkel.


2. Stroke vagy szélütés


6.150.000 ember életét követelte egy év leforgása alatt pár éve. Általában hirtelen és váratlanul jelentkezik, a legveszélyesebb “gyilkosok” közé tartozik. A stroke-ot az idegsejtek oxigénhiánya okozza, tünetei közé tartozik a súlyos fejfájás, homályos látás, szédülés, hányinger, zavartság, arc bénulása, vagy bénulás a karban illetve a lábban.


3. Légzőszervi betegségek


Ide tartoznak a különféle betegségek, mint a megfázás, influenza, asztma,tüdőgyulladás vagy allergia. Bár ezek a betegségek könnyen kezelhetőek és ártalmatlannak tűnnek, mégis 2008-as évben 3.460.000 ember halt meg ebben a betegségben. Fontos az, hogy idejében kezeljünk minden ártalmatlannak tűnő betegséget, és ne várjuk, hogy maguktól elmúljanak.


4. Tüdőbetegségek


A 4. globális halálok. A légzési nehézségek a leggyakoribb tünetei, valamint a tüdőben érzett fájdalom. Az esetek 80%-ban döntő szerepet játszik a dohányzás, egy éven belül világszerte több, mint 3.000.000 emberi életet vesz el.


5. Hasmenéses betegségek


Különösen a fejlődő országok leggyakoribb haláloka. Főleg a gyerekek halnak meg ilyen betegségben, akik sok egészségtelen ételt esznek. A legveszélyesebb hasmenéses betegségek közé tartozik a vérhas, a kolera, tífusz és a bélrendszeri tuberkulózis. A súlyos hasmenés kiszáradáshoz vezet, egy éven belül több, mint 2.000.000 ember hal meg ilyen betegségben, köztük sok gyerek.


6. AIDS


Az Egészségügyi Világszervezet évek óta próbálja felhívni a figyelmet az AIDS és HIV betegségek súlyosságára. A HIV vírust az immunhiány, a szexuális úton terjedő betegségek, vérátömlesztések és a nem fertőtlenített orvosi eszközök, mint például a fecskendők terjesztik. Az AIDS előbb, vagy utóbb halálhoz vezet. Ezekben a betegségekben évente több, mint 1.500.000 ember hal meg.


7. Tüdőrák


A rákos megbetegedések, különösen a tüdőrák követeli a legtöbb ember életet évente. A rendszeresen dohányzók körében a legelterjedtebb, így minden évben több, mint 1 millió ember életét veszi el.


8. Tuberkulózis


Bakteriális fertőzés, ami általában a tüdőt veszi célpontjául. Különösen a legyengült immunrendszerűekre és a genetikailag hajlamos emberekre veszélyes. Azok, akik nem kapnak sürgős orvosi ellátást, elhalálozás a következménye. Ennek ellenére mégis évente 1,34 millió ember hal meg.


9. Cukorbetegség


Az anyagcsere-betegségek egyike. A megnövekedett vércukorszint maradandó károsodásokat okoz a szervezetben, így árt a szerveknek és az idegeknek. Későbbi hatásai a szívinfarktus, az agyvérzés és a vérkeringési zavarok. Mindemellett 1,26 millió ember hal meg évente ilyen betegségben.


10. Közlekedési balesetek


Mivel az egyetlen halál oka nem betegség, ennek ellenére a közlekedési balesetek is a leggyakoribb halálokok közé tartoznak. Ezért nem árt a fokozott óvatosság gyerekkortól egészen idős korig, a baj ugyanis az esetek többségében nem saját hibából ered. Az ilyen jellegű halálok évente több mint 1 millió ember életét veszi el.


Reméljük, hogy a fenti 10 ponttal tudtuk segíteni mindenkinek, hogy minden betegséget időben kezeljünk és a fontosságukat vegyük minden esetben figyelembe. Az évente egyszer történő részletes orvosi vizsgálat is ajánlott, ezzel ugyanis számtalan betegség megelőzhető. 


Forrás

Share:
 
loading...

Népszerűek

Címkék

aktuális (1599) elgondolkodtató (101) érdekességek (1103) fejtörő (67) megható (265) megrázó (67) recept (405) viccek (133)