-

Megszólalt a szakértő: ezért TILOS a nagy melegben hideg vizet inni!Miért nem szabad hideg vizet inni, ha kint túlságosan meleg van? Mihaela Bilic táplálkozási szakértő elmagyarázta, miért nem tanácsos a forró napokon hideg italokat fogyasztani, akkor sem, ha pillanatnyilag úgy érezzük, hogy hűsítenek.

A szakértő szerint ezért nem szabad kánikulában hideg vizet inni!

A kánikulai napokon ajánlott szobahőmérsékletű italokat fogyasztani. A test hőszabályozó funkcióval rendelkezik, célja az állandó testhőmérséklet fenntartása 37 °C fok körül – mondja az orvos.

“Ha odakint meleg van, nem szabad sem túl hideg, sem túl forró italokat inni.” – mondja a szakember.

Bár hajlamosak lehetünk arra, hogy a lehető leghidegebb itallal hűsítsük magunkat, azonban, ezek nem hűtenek annyira, amennyire kellene. Ahhoz, hogy lehűljünk, annyira kell hidratáljuk a szervezetet, hogy a verejtékezés által a test elveszítse a hő egy részét – ezért a folyadékbevitel nagyon fontos, de igazodni kell a környezeti hőmérséklethez.

A test hőszabályozó funkcióval rendelkezik, célja, hogy megtartsa az állandó ideális testhőmérsékletet, vagyis kb. a 37 ° C fokot. Minden ételt vagy italt ezen a hőmérsékleten kell fogyasztani, ami további hőtöbblettel jár, az csak felmelegít bennünket. Figyeljük csak meg, mind a jeges tea, mind pedig a forró levesek hőhullámokat válthatnak ki.

A hőség idején nem ajánlott sem a cukros, sem a szénsavas, alkoholos italok fogyasztása. A cukor megemeli a vércukorszintet és másodlagosan hipoglikémiát vált ki, hirtelen elgyengülhet a szervezet. Éppen ezért az édes gyümölcslevek nem frissítenek, és nincs tonizáló hatásuk. Az alkohol pedig elősegíti a kiszáradást.

A hőség idején fogyasztható folyadékok: sima víz és szénsavas víz, amelyet gyümölcsszeletekkel (citrusfélék, eper) vagy friss fűszernövényekkel (mentalevél, bazsalikom, citromfű, gyömbér) ízesíthetünk, frissen facsart gyümölcs- vagy növényi levekkel – írta Mihaela Bilic az Instagram-on.

Népszerűek

Címkék

aktuális (2294) elgondolkodtató (154) érdekességek (1243) fejtörő (74) megható (281) megrázó (68) recept (462) viccek (179)

Translate