-

Rusvai Miklós – Ekkor tér vissza a KÖTELEZŐ MASZKVISELÉS Magyarországon!
Rusvai Miklós virológus válaszolt a Blikk kérdéseire a delta variánssal kapcsolatban.

A szakember szerint napi 200-250 friss fertőzött esetén lehet ismét indokolt a maszkviselés.


Kire veszélyes leginkább a Közép-Európában már rohamosan terjedő delta variáns?


– Az oltatlanokra, azon belül is az idősekre, többek között a keringési és légúti problémákkal küzdők betegekre, túlsúlyos emberekre, cukorbetegekre.


Mikor lehet újra kötelező például a maszkviselés?


– Úgy gondolom, hogy szeptember tájékán, de ez a járvány berobbanásától függ. A heti szennyvíz adatok még kedvezőek voltak, így az elkövetkezendő tíz napban még nem ér minket túl nagy meglepetés. Az augusztus 20-i tűzijáték, az iskolakezdés viszont elhozhatja az esetszámok növekedését.


Mekkora az a napi esetszám, ami után szigorítás várható?


– Napi 200-250 friss fertőzött esetén tartanám a maszkviselés ismételt bevezetését szükségesnek, és ha tovább emelkednének a számok, fontos lenne a védettségi igazolvány becsületének visszaállítása is.


Mit gondol, a 12 évnél fiatalabb gyermekeket is be kellene oltani?


– A fiatalabb korosztály esetében kevés a tapasztalat, ezért sem tartom tanácsosnak, hogy kiterjesszék rájuk az oltást. Az egyetlen, ami indokolttá teheti az a társadalom védelme, de ezt a legtöbb kutató nem tartja elegendő oknak a fiatalok oltásához.


Hány embernek kellene oltottnak lenni ahhoz, hogy megállítsuk a vírust?


– Nem tudunk annyit oltani. A vakcinázás azt akadályozza meg, hogy valaki megbetegedjen, meghaljon, de a fertőződést nem. Körülbelül még 800 ezer embert kellene immunizálni, beleértve a 12 év fölötti kiskorúakat is ahhoz, hogy csökkentsük a halálozási arányt és az egészségügyre nehezedő nyomást.


Forrás

Népszerűek

Címkék

aktuális (2500) elgondolkodtató (160) érdekességek (1254) fejtörő (74) megható (283) megrázó (68) recept (465) viccek (292)

Translate