-

Figyelem! Ha te is szoktál bankkártyával fizetni, erről jobb ha tudsz, nagy változások lépnek életbe!Kandrács Csaba arról is beszélt, hogy a moratóriumban lévők közül sokan vettek fel új hitelt, illetve hogy csak fokozatosan hagyhatjuk el itthon a készpénzt, de ösztönözni kell a digitalizációt.

A moratóriumban lévő ügyfelek legnagyobb hányada képes lenne fizetni a tovább a hitelét, ők más okokból, például kényelmi szempontból vették igénybe a lehetőséget. Ezt az is bizonyítja, hogy az elmúlt másfél évben a moratóriumban lévő ügyfelek közül körülbelül 350 ezren vettek fel új hitelt

– mondta a Világgazdaságnak Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.

Az elnök szerint a jegybank továbbra is szorosan monitorozza a folyamatot, mert tudják, hogy százezreket érintő, érzékeny témáról van szó. A moratórium mellett szintén fontos témája a jegybanknak a fenntarthatóságra való törekvés. Ennek ellentmond, hogy Magyarországon folyamatosan növekszik a készpénzállomány Magyarországon, de az MNB-nek megvannak a tervei ennek visszaszorítására is.

– Az elektronikus fizetés – főleg az azonnali fizetési rendszernek hála – egyre népszerűbb. Környezeti szempontból természetesen nem kérdés, hogy az elektronikus fizetés kevésbé káros, hiszen nem kell legyártani, szállítani a bankjegyeket. Úgy vélem, a készpénzt csak fokozatosan hagyhatjuk el itthon, még ha vannak is olyan ösztönzők, amelyekkel ezt fel lehet gyorsítani – véli Kandrács.

A jegybank javaslata volt a PIN kód nélküli, 15 ezer forintos vásárlási limit megtartása is, sőt, ezt a határt tovább emelhetik.

– Azt látjuk, hogy ez bevált, és fenn kell tartani, mert egyszerűsíti az életet. Sokan féltek attól, hogy az ötezer forintos limit emelésével több lesz a visszaélés, de bebizonyosodott, hogy ez alaptalan félelem volt. A 15 ezer forintos limit nyomán nem nőtt a csalások aránya. Ha pedig nincsenek visszaélések és komoly kockázatok, ez a limit akár még tovább is emelhető. Kollégáink folyamatosan vizsgálják, hol lehet a megfelelő mérték. Ma már egy nagybevásárlásra nem elég ez a limit, úgyhogy valahol annak határán, 30-50 ezer forint környékén lehetne egy új határt meghúzni. Mindezzel azonban óvatosnak kell lenni – fogalmazott a jegybank elnöke.- olvasható a blikk.hu-n.


Forrás

Népszerűek

Címkék

aktuális (2576) elgondolkodtató (162) érdekességek (1259) fejtörő (74) megható (285) megrázó (69) recept (466) viccek (317)

Translate