-

55 éves a Mézga család, de soha nem gondolnád mi derült ki a meséről
Idén 55 éve, hogy először sugározta a Magyar Televízió a Mézga családot, mely csupán néhány év alatt vált igazi világsikerré. Nosztalgikus történeteket megidézve beszélgettünk a Kossuth-díjas rendezővel az alkotói folyamatokról.

Az állami megrendelésre készült családi filmsorozat, a Mézga család az egyik legnépszerűbb magyar televíziós rajzfilmsorozat volt az 1960-as, '70-es és '80-as években. De a 2004-es ismétlés alkalmával is mintegy félmillióan nézték. Világszerte emberek milliói imádták, hiszen Németországtól Kubán keresztül Hollandiáig hatalmas sikerrel vetítették a tévécsatornák.


Különleges időszak


A nem várt népszerűség az alkotókat lepte meg a legjobban.

Átütő siker volt! Még most sem tudom minek volt ez köszönhető, habár igaz, a Pannónia Filmstúdió akkoriban ontotta magából a sikergyanús rajzfilmeket! Egy igazán termékeny, és megismételhetetlen időszak volt ez!

 – kezdte nosztalgikus hangulatban a Kossuth- és Balázs Béla díjas művész, Ternovszky Béla, aki kezdetben mint animátor, majd Nepp józsef társrendezője ként, Romhányi József dialógíróval együtt készítették a különleges családról szóló sorozatot.

Az alkotókat is meglepte a Mézga család sikere  Fotó: Németh András Péter

Élet a büfében

Nem csupán Mézgáék miatt voltak különlegesek ezek az évek, hanem csakhamar kiderült, hogy a Pannónia falain belül dolgozók szintén összetartó közösségként működtek.

Imádtuk és tiszteltük egymást a kollégáimmal. Persze, ment a viccelődés, a humorizálás. Nagy élet zajlott a büfében, akár Mézgáék, mi alkotók is egy nagy család voltunk

 – mesélte kiérezhető meghatódottsággal a hangjában Ternovszky, ki máig visszasírja a régi, Pannóniás hangulatot. 


„Maradandót alkottunk”A legfőbb karaktereket Nepp József, a sorozat atyja találta ki, az első rajzokkal is Nepp Dodi (ahogyan a kollégáig hívták) állt elő.

– Mézga Géza, Paula, Aladár és Kriszta és a többiek is az ő figurái lényegében. A történeteket is nagyrészt Dodi írta, azonban a máig élő dialógusokhoz az akkor már befutott Romhányit kértük fel, aki nagyon is jól jeleskedett a feladatban. A konkrét gyártás részénél kapcsolódtam bele a folyamatokba, amit igazán élveztünk 4 évadon át! Az, hogy pár évvel ezelőtt is játszotta a televízió, és rengeteg nézőt ültet még mindig le a tévé elé, az sokatmondó. Számomra azt mondja, hogy értékeset, maradandót alkottunk, egyszerűen nem öregszik a film. Nem úgy, mint mi, akik közben meg is fogyatkoztunk jó néhányan – szólt a Macskafogó rendezője, Ternovszky Béla. 


Érdekesség, hogy olyan színészi kvalitások adták a hangjukat a mesefiguráknak, mint Harkányi Endre Mézga Géza bőrébe bújva, vagy Földessy Margit, Győri Ilona, vagy Geszti Péter, mint a Aladár és Haumann Petra, akit Krisztaként hallhattunk. 

Népszerűek

Címkék

aktuális (1989) elgondolkodtató (137) érdekességek (1200) fejtörő (73) megható (276) megrázó (67) recept (439) viccek (135)

Translate