-

Évekig volt magas a vérnyomása, ez lett a szövődménye!

A magas vérnyomás egy olyan egészségügyi állapot, amelynek alapvetően nincsenek egyértelmű tünetei, sokkal inkább hosszú távon okoz károsodást és egyéb krónikus betegségeket. Vannak azonban olyan tünetek, amelyek felvethetik magas vérnyomás szerepét is.

Egy kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt magas vérnyomás a központi idegrendszert is érintheti és fejfájáshoz, akár stroke-hoz is vezethet. Ha valakinek tartósan magas, vagy hirtelen kiugró vérnyomásértéke van az pulzáló fejfájás képében is megmutatkozhat.

Szem bevérzése és átmeneti vakság

A szem bevérzése gyakori jelenség magas vérnyomás esetén, de azoknak is gyanúra adhat okot, akik tudomásuk szerint nem élnek magas vérnyomással. Ennek oka az lehet, hogy a szem ereit érő nyomás fokozódik, aminek hatására repedések keletkeznek. Fontos tudni, hogy nem csak a látható kötőhártya vérzések esélye áll fenn, de a retina és az üvegtest vérzése is bekövetkezhet, amely már komoly látáskárosodást és akár átmeneti vakságot is okozhat. Ezért szükséges mindig figyelmet fordítani a rendszeres kivizsgálásra, amelynek a szemfenék vizsgálatát is magába kell foglalnia.Szédülés

A szédülést soha nem szabad félvállról venni. Természetesen számos oka lehet, mint a fáradtság, túlzott stressz, cukorbetegség, éhség, vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése. Ha azonban olyan tünetekkel társul, mint az egyensúlyzavar, járási nehézség, akkor akár a stroke jele is lehet.

Magas vérnyomás állhat még a végtagzsibbadás, tudatzavar, végtaggyengeség tünetei mögött is.

Ha a fent említett tünetek megléte mögött nincsen egyértelmű, kézenfekvő ok, akkor mindenképpen kivizsgálás szükséges, amelynek során érdemes a szív-érrendszer állapotával kezdeni. Ha a családban előfordult hasonló betegség, akkor az adott személy is sokkal hajlamosabb rá. Az időben elkezdett életmódváltás és adekvát kezelés számos, a magas vérnyomás talaján kialakuló betegséget megelőzhet.


ForrásNépszerűek

Címkék

aktuális (2294) elgondolkodtató (154) érdekességek (1243) fejtörő (74) megható (281) megrázó (68) recept (462) viccek (179)

Translate