" Kifakadt Müller Cecília, eddig bírta tovább, megmondta véleményét! ~ A retro klub hivatalos oldala

Kifakadt Müller Cecília, eddig bírta tovább, megmondta véleményét!

Müller Cecília és az operatív törzs más tagjai is parlamenti bizottsági meghallgatáson vettek részt csütörtökön, ahol képviselők “vallathatták” a szakembereket.

A meghallgatásán kiderült, jól halad a hazai vakcinafejlesztés, és kiderült az is, hogy egy szakember a komoly hozzá nem értésről tanúskodó politikusokkal nehezen tud mit kezdeni azon kívül, hogy legjobb tudása szerint válaszol a kérdésekre.

Müller Cecília beszámolója elején azt mondta, Magyarország előbb járt a WHO-nál is, tudtuk, hogy jön a járvány, januárban mi már megjelentettük az első eljárásrendet, amely az egészségügyi szolgáltatókat volt hivatott segíteni az akkor még teljesen ismeretlen kórokozó ellen. Akkor a koronavírusról még csak részinformációk álltak rendelkezésre.

Felálltak ammegfelelő csapatok, az operatív törzs, tudósok csoportjai dolgoztak azon, hogy Magyarországra szabott járványügyi intézkedéseket lehessen életbe léptetni, melyek szükségesek, de arányosak.

Döntés született a nemzeti oltóanyaggyár létrehozásáról, a magyar vakcina fejlesztése jól a halad, bízunk abban, hogy ez a függetlenségünket és önellátásunkat is biztosítani fogja a jövőben – mondta Müller Cecília.


Megjelent a jogszabály, amely lehetővé teszi, hogy felmérjük az oltakozási igényeket Magyarországon – mondta, és hozzátette:

Szeretném remélni, hogy Magyarország eddigi bizonyított kötelező védőoltási rendszere elegendő bizalmat ébreszt a lakosságban, és minél többen élni fognak azzal a lehetőséggel, hogy ezt a pandémiát valamiképpen megfékezzük, hiszen nagyon megült ez most már fizikailag és lelkileg is a lakosságot, nagyon igénybe veszi a lakosság türelmét.A képviselők elégedetlenek voltak a járványügyi adatszolgáltatással:


Müller Cecília ezzel kapcsolatban a következőket mondta:

– Ha meghal valaki egy kórházban, a kórházban negyedórán belül a jelentenie kell, bármi is volt a halálok, akkor, ha az elhunyt bizonyítottan koronavírus pozitív volt. De ezt a fertőző betegeket nyilvántartó rendszerbe is fel kell vinni, ami időbe telik, ha ugyanis például valaki bekerül a kórházba, de olyan rossz állapotban van, hogy szinte azonnal meghalt, akkor előbb igazolni kell, hogy valóban koronavírusos volt, az adatokat validálni kell, hogy korrekt, megfelelő minőségű adatokat tudjanak rendelkezésre bocsátani.

Ugyanez a helyzet a teszteknél: ha valaki egyszer koronavírusra tesztelték, aztán később újra kíváncsi arra, hogy milyen az állapota, akár több tesztre is elmegy, vagy esetleg részt vesz a most indított tesztelésen, akkor előfordulhat, hogy 5-6 alkalommal is bekerül ugyanazzal a tajszámmal a rendszerbe, ezeket az adatokat le kel tisztítani, hogy friss fertőzéssel van e dolguk a szakembereknek, vagy, hogy valaki még pozitív, de már nem fertőző. Tehát ez időigényes munka, ezt tudomásul kell venni, mert “abszolút mértékben ezzel az adatdobálózással nem jutunk sehova”, mert a végén a koronavirus.gov.hu oldalon és a népegészségügynél lévő adatik validak legyenek – jelentette ki Müller Cecília az adatokat kétségbevonó politikusoknak.

“Kérem fogadják el, hogy nem lehet mindent kontroll nélkül befogadni. Sok közlés megjelenik és két nap múlva annak az ellenkezője. Tehát ha én valamivel el akarok számolni és korrekt módon akarok eljárni szakmailag és a közvélemény tájékoztatásában is, akkor nekem ezt az utat végig kell járnom!” – Jelentette ki tőle szokatlan módon jól kihallható indulattal a hangjában Müller Cecília a munkájáról faggatózó képviselőknek.


A tisztifőorvos más kérdésekre is válaszolt, például, hogy kell-e felszabadító vizsgálat, ha valaki koronavírusos volt?

– A tudomány előrehaladásának köszönhetően folyamatos, követéses vizsgálattal igazolták, hogy a vírus részecskéjének jelenléte nem egyenlő a fertőzőképességgel, ezért határozták meg Fertőzni lehet a tünetek megjelenése előtt 48 órával, a leginkább a tünetek idején és kicsivel utána. Ez egy behatárolható időszak. Ha a betegség lefolyása súlyos, az orvos fogja gyógyultnak minősítani a beteget. A lábadozás is hosszú lehet, de ekkor járványügyi szempontból a beteg már nem fertőző.


ForrásNépszerűek

Címkék

aktuális (1691) elgondolkodtató (111) érdekességek (1114) fejtörő (69) megható (268) megrázó (67) recept (417) viccek (134)

Translate