Megtörte a csendet az operatív törzs – Ez az igazság a koronavírus elleni vakcináról!

Ma is megtartotta napi online tájékoztatóját a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs. A kedden kiadott adatok fényében értékelték szilveszter előtt a helyzetet a járványügyi szakemberek.

Mint megírtuk, 902 új fertőzöttet azonosítottak, elhunyt 131 beteg az elmúlt 24 órában. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 138 365, az aktív fertőzötteké 169 914-re csökkent.


A tájékoztatót Maruzsa Zoltán a köznevelésért felelős államtitkár kezdte. Ismertette, hogyan készülnek a téli szünet után az általános iskolák újranyitására:


- folyamatban van az iskolaépületek kitakarítása

- minden köznevelési intézmény számára biztosítanak fertőtlenítőszereket, ami havonta mintegy 300 ezer liter fertőtlenítőt jelent


Bejelentette, hogy január elején (szombaton és vasárnap) folytatják a az óvodai és általános iskolai dolgozóknak a gyorstesztelését. Összesen 99 helyszínen tesztelhetik a dolgozókat regel 7 és este 7 óra között. Időpontot foglalni a https://pedszures.kh.gov.hu/appointment/en/account/login weboldalon lehet, de nem kötelező, ugyanis azt is tesztelik, aki nem regisztrált előre.

Maruzsa, kiemelte: ez a tesztelés önkéntes, a célja, hogy minél kisebb kockázattal térjenek vissza a köznevelésben dolgozók a munkába. Akinek pozitív a tesztje, az jelezze ezt az intézményvezetőnek. Ő eldönti, indokolt-e tanügyi intézkedést elrendelni.


Rendőri intézkedések


Gál Kristóf, az ORFK szóvivője ismertette: hétfőn 210 személy ellen intézkedtek a rendőrök a maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt. 208 emberrel szemben azért, mert közterületen. illetve nyilvános helyen nem tettek eleget a maszkviselési kötelezettségnek. 50 személyt csak figyelmeztettek, 73 személy helyszíni bírságot kapott, illetve 85 feljelentés történt.

Tegnap országszerte 382 esetben intézkedtek azokkal szemben, akik a kijárási tilalomra vonatkozó szabályt megszegték. Eddig összesen több mint 18 ezer esetben kellett intézkedniük a rendőröknek. Hétfőn 10 861 alkalommal ellenőrizték a hatósági házi karantén betartását a rendőrök, tegnap 2943-at rendeltek el ebből.


Az egészségügyi dolgozók oltása
Dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője folytatta a tájékoztatót. A napi adatok ismertetésével kezdte. Jó hírnek számít, hogy az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, a gyógyultaké pedig folyamatosan nő.

A szombaton megérkezett Pfizer-vakcinával az elmúlt három napban 2461 egészségügyi dolgozót oltottak be. Jelenleg 5 oltóponton kapják a vakcinát (3 budapesti, két vidéki), de a héten újabb szállítmány érkezik majd, így 25 oltópontra bővítik a kapacitást országszerte.

Elmondta: hétfő délután 6000 darab ampulla érkezett Oroszországból Magyarországra. „Ez egy tudományos együttműködési lehetőség hazánk számára, amely lehetővé teszi, hogy a magyar hatóságok egy újabb vakcinát vizsgáljanak” – mondta Galgóczi. 2021-ben további oltások engedélyezése várható az európai gyógyszerügynökség által, és ilyen szállítmányok is jönnek majd Magyarországra, így megkezdődhet a tömeges oltás is.


Tévhitek, álhírek


Galgóczi elmondta, hogy a koronavírusok elleni oltásokról számos tévhít, álhír, elbizonytalanító hír jelenik meg az interneten. A Pfizer-BionTech vakcináról elmondta, ez egy korszerű, új technológiával előállított, mRNS típusú oltás. Ez azt jelenti, hogy az oltás nem tartalmazza magát a kórokozót, sem annak részeit, hanem csak egy genetikai információt, amely a vírus tüskefehérjéjét kódolja, ezt a szervezet megtermeli, majd ez ellen ellenanyagot is termel, amely biztosítja a védelmet.

Hozzátette: az egészségügyi dolgozók közvetlenül vesznek részt a védekezésben, ezért adják nekik először a 95 százalékos védettséget biztosító vakcinát.

A védőoltások már bizonyítottak, hiszen számos betegséget sikerült legyőznünk a segítségükkel, így például a kanyarót, a gyerekbénulást vagy a diftériát. Nem a védőoltástól kell tartanunk, hanem a fertőzéssel járó kockázatoktól, ezeket kell megállítanunk – mondta a szakember.


ForrásNépszerűek

Címkék

aktuális (1683) elgondolkodtató (111) érdekességek (1112) fejtörő (69) megható (268) megrázó (67) recept (416) viccek (134)

Translate