-

Mindent vett a kamera! EZ TÖRTÉNT Schumacherrel a baleset előtti másodpercekben!

Hét évvel Michael Schumacher síbalesete után megpróbáljuk felidézni, mi történt azon a végzetes napon a franciaországi Méribelben

Hét évvel ezelőtt, 2013. december 29-én a 44 éves Michael Schumacher a Francia Alpokban, Méribel pályáján indult síelni barátaival és tizenéves fiával, Mickkel. A hétszeres Forma-1-es világbajnok ekkor már egy éve visszavonult a versenyzéstől, csak a családjának élt, és velük készült január 3-i születésnapjának megünneplésére. Már életében legendává vált, mindent elért, amit csak lehetett, egy fatális szerencsétlenség azonban egy pillanat alatt tragédiává változtatta sikertörténetét.

Schumacher síbalesete kapcsán a mai napig nagyon sok találgatás lát napvilágot, részben a hatóságok és a család szűkszavúsága miatt, részben azért, mert sokan képtelenek elhinni, hogy milliók kedvence is áldozatává válhatott egy ostoba, „hétköznapi” balesetnek. A hétszeres világbajnok aznap délelőtt 10:50 és 11:00 óra között döntött úgy, hogy letér a piros pályáról, és átsiklott az off-piste területre, amely felülről nézve ugyan még a pálya részének tűnhet, de kihelyezett póznák jelzik, hogy az már pályán kívüli szakasz. A sziklás területen sílécével egy kődarabnak ütközve elvesztette egyensúlyát, és több méteres csúszás után a fejét egy másik sziklának ütötte, amely kettétörte a sisakját. A sziklák 4-4,5 méterre voltak a pályától.A BALESET UTÁNI PILLANATOK: NÉGY PERCEN BELÜL A HELYSZÍNEN VOLT A MENTŐOSZTAG, DE A HELIKOPTER ALIG TUDOTT LESZÁLLNI A LEJTŐN / FOTÓ: NORTHFOTO
A mai napig nem tisztázódott, hogy a rutinos síelő Schumacher miért tért le a pályáról. Az első hírek arról szóltak, hogy az egyik barátja kislányának akart segíteni, aki elakadt a hóban. Ugyanakkor a hivatalos közlés ezt nem erősítette meg, Schumacher ugyanis egy fejkamerát viselt, amely rögzítette a baleset előtti két percet, és a felvételen semmi nem utalt arra, hogy bárki bajba került volna a közelében. A videóból az is kiderült, hogy Schumacher nem haladt túl gyorsan, a vizsgálók szerint „tudásának megfelelően mozgott”. Stéphane Bozon, a hegyimentő-szolgálat vezetője szerint éppen kanyarodott, hogy csökkentse a sebességét, és a felvételek alapján nagyon jól síelt.

A mentők négy perc alatt a helyszínre érkeztek, Schumacher ekkor még eszméleténél volt, és képes volt kommunikálni. A beszéde azonban percről-percre egyre összefüggéstelenebbé vált, és hamarosan a végtagjait sem tudta mozgatni. Helikopterrel Môutiers-be, majd a grenoble-i kórházba szállították, de az úton kómába esett. Két órával a baleset után műtötték meg, Erich Riederer svájci idegsebész szerint túl későn. A neurológus azt állítja, az orvosok túl sokat vártak azzal, hogy csökkentsék a nyomást a koponyában. Szerinte egyszerűen megijedtek attól, hogy Schumacher híresség, és nem mertek kockáztatni, a késlekedés viszont azt eredményezte, hogy egyre jobban roncsolódott a pilóta agya. Schumacher végül két agyműtéten esett át, és hónapokig mesterséges kómában tartották.A BALESET HELYSÍZNE, A PIROS PÁLYA MELLETTI SZIKLÁS TERÜLET. PÓZNÁK JELZIK, HOL ÉR VÉGET A PÁLYA, MICHAEL SCHUMACHER MÉGIS LETÉRT A KIJELÖLT SZAKASZRÓL / FOTÓ: MTI-EPA
A vizsgálat kizárta a pálya üzemeltetőjének felelősségét, mivel a francia előírások szerint póznákkal jelölték a pálya szélét, és a francia ügyész, Patrick Quincy szerint Schumacher sem hibázott. Egy ilyen váratlan baleset esetében azonban nagyon nehéz elfogadni azt, hogy nincs felelős.

A mentőcsapatot vezető rendőrtiszt, Stéphane Bozon öt évvel a baleset után szólalt meg először arról, mit látott a helyszínen. „Emlékszem, hogy az orvoscsapatnak nem volt egyszerű elkezdeni az elsősegélynyújtást, mivel a helikopternek problémája volt a leszállással a lejtőn. Tudtuk, hogy komoly a helyzet, különben nem helikopterrel érkeztek volna” – mondta el Bozon a Focus című német lapnak.

„Láttam a sziklát, aminek Schumacher nekiütközött a lécével, és azt a kődarabot is, amelynek fejjel nekizuhant. Pár nappal korábban enyhén havazott, a köveket vékony rétegű hó borította, ezért nem vette észre a sziklát. Ha kicsit több hó esik, Schumacher valószínűleg simán átsiklik az első sziklán” – magyarázta a rendőrtiszt.

Schumachert a balesete után 170 napig tartották mesterséges kómában. Hosszú rehabilitáció után jelenleg otthonában, a Genfi-tó partjánál fekvő Glandban ápolják. Állapotáról a mai napig gyakran röppennek fel találgatások. Mivel a család elzárkózik minden közléstől, barátok és kollégák szállítják a biztató vagy kevésbé biztató híreket. A „Michael Schumacher: Az igazság nyomában” című dokumentumfilmben megszólaló idegsebész, Erich Riederer szinte biztos abban, hogy Schumacher soha nem fog teljesen felépülni. „Szerintem vegetatív állapotban van, azaz magánál lehet, de nem tud reagálni – mondta a neurológus. – Lélegzik, ver a szíve, valószínűleg ülni is tud és segítséggel apró lépéseket megtenni, de semmi többet.”

Arra a kérdésre, van-e esély arra, hogy valaha ugyanúgy lássuk őt, mint a balesete előtt, a neurológus csak annyit mondott: “Őszintén szólva nem hiszem.”


ForrásNépszerűek

Címkék

aktuális (2184) elgondolkodtató (142) érdekességek (1231) fejtörő (73) megható (279) megrázó (68) recept (449) viccek (141)

Translate