-

MOST ÉRKEZETT! Fontos bejelentést tett Müller Cecília év vége előtt!

Megtartotta napi online tájékoztatóját a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs.

Szerdára ismét megugrott az új fertőzöttek száma. Mint megírtuk, 1972 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki aj koronavírus-fertőzést, elhunyt 137 beteg. Eközben megérkezett Magyarországra a Pfizer-vakcina második szállítmánya. (itt nézhet fotókat róla.) Az egészségügyi dolgozók oltása a terv szerint zajlik.

Tehát az elmúlt 24 órában 1972 új fertőzöttet azonosítottak, illetve elhunyt 137 beteg. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 144 234, az aktív fertőzötteké 165 880-ra csökkent.

Müller Cecília kezdte a tájékoztatót. Elmondta, hogy az ünnepek alatti járványvédelem egyik legnagyobb örömhíre, hogy 70 ezer vakcina érkezett Magyarországra ma reggel. Ez a mennyiség további 35 ezer egészségügyi dolgozó beoltásához elég. További adagok is be vannak rendelve, a szállítmányozás folyamatos lesz jövőre is. Az oltás az ütemterv szerint folyik.

A koronavírusos betegek közelében dolgozó egészségügyi dolgozók már nagy számban megkapták az oltást, így az újabb szállítmány már azt is lehetővé teszi, hogy a házi orvosokat és alapellátó szolgáltatókat is elkezdjék oltani. Elmondta, hogy jelentősen bővül az oltóhelyek száma is. Először öt helyen történt, a mai nappal ez 21 lett.

Néhány nap múlva ez a szám újra bővül majd, mégpedig 25-re. Az egészségügyi dolgozók után a szociális intézetekben dolgozók és az ott élők kerülnek majd sorra. A szállítmányok érkezésétől függ, hogy mindez mikor kezdődik.Müller megköszönte mindenkinek, aki jelezte az oltakozási szándékát. A visszaérkezett levelekkel együtt mintegy 600 ezren már regisztrálak (460 ezren a weboldalon, több mint 130 ezer nyugdíjas pedig levélben).

Ezután arról beszélt, hogy nagyon szigorú rendje van az oltásnak. Az oltakozó először egy kérdőívet kap, amiből az orvosnak ki kell szűrnie a kórelőzményeket. „Mindig az oltó orvos dönt az oltakozásról” – mondta Müller.

Kiemelte, egyik védőoltás sem nyúlt 100 százalékos védettséget. „Ilyen nincsen” – jelentette ki, hozzátéve: ahhoz, hogy ne következzen be súlyos lefolyású betegség, netán elhalálozás, rendkívül fontos az oltakozás. Mindenkit biztat a beadatásra.

„Nem kell tartanunk a védőoltásoktól, hiszen már bizonyítottak” –folytatta Müller.

Nagyon büszkék vagyunk Karikó Katalin professzor asszonyra is, akinek oroszlánrésze volt a vakcina kifejlesztésében – mondta. Tisztában kell lenni azzal, hogy minden oltóanyagnak van mellékhatása. Azt kijelenthetjük, hogy ezek nem gyakoriak és enyhék – mondta. Előfordulhat allergiás reakció is, ezért az oltóhelyeket felkészítették ennek az azonnali elhárítására. Elmondta, hogy eddig 3789 egészségügyi dolgozó élt az oltakozás lehetőségével.

Az elmúlt néhány nap járványadatairól azt mondta, hogy ezek „kedvezőbb adatok”, de ettől függetlenül fent kell tartani a járványügyi éberséget, a higiéniás szabályok betartása továbbra is fontos.

A szennyvízvizsgálat eredményeiről elmondta, hogy Debrecenben és Kaposváron nőtt a vírus örökítőanyagának koncentrációja, Egerben, Győrben, Szombathelyen pedig csökkent, a többi vizsgált városban stagnált.

„Mindent meg kell tenni, hogy a védőoltások beadásával megfékezzük a járványt. Addig is mindenki türelmét kérem, mert úgy gondolom, már több van mögöttünk, mint amennyi előttünk” – zárta tájékoztatót.

Kérdésekre válaszolva elmondta, hogy az elhunytak átlagéletkora 75-76 év között van. Csak 3 százalékban nem találtak kísérő betegséget az elhunytak esetében: ilyenkor csak a koronavírus-fertőzést azonosíttották a halál okaként. Az új mutáns koronavírus-törzzsel kapcsolatos kérdésre válaszolva elmondta, nem veszélyesebb, mint amit eddig ismertünk. Gyorsabban terjed, de nem okoz súlyosabb tüneteket, mint a jól ismert változat.


ForrásNépszerűek

Címkék

aktuális (2294) elgondolkodtató (154) érdekességek (1243) fejtörő (74) megható (281) megrázó (68) recept (462) viccek (179)

Translate