-

Figyelem! Új tünettel jelenetezik, ha megfertőződtél a koronavírussal!

A száraz köhögés, valamint az íz- és szagérzékelés elvesztése mellett brit orvosok újfajta, a szájban megjelenő tünetre figyeltek fel a fertőzöttek közel ötödénél.

A londoni King’s College szakértői az elmúlt időszakban egy újfajta, a koronavírusos betegekre jellemző tünetet figyeltek meg, amit egyelőre “COVID-nyelvként” emlegetnek – számolt be róla a Timesnownews.com portál cikke.

Ahogy az elnevezés is sejteti, a furcsa tünetet a betegek szájában figyelték meg az orvosok: az igazolt koronavírus-fertőzöttek köze ötödének szájában és nyelvén furcsa foltok és fekélyek jelentkeztek. Bár ezek hivatalosan még nem szerepelnek a COVID-19-cel járó tünetek listáján, Tim Spector, a King’s College professzora Twitter-üzenetben már felhívta a figyelmet az új elváltozásra.

Mint elmondta, minden ötödik fertőzöttnél jelentkezhetnek különös tünetek, mint például bőrkiütések vagy az említett foltok a nyelven vagy a szájüregben, ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy aki ilyesmit tapasztal, az ne menjen közösségbe.


Intő jelek a szájüregben
A szakértők hangsúlyozzák, hogy a száj a SARS-CoV-2 vírus egyik belépési pontja lehet az emberi testbe. A vírus tüskefehérjéje az orrban és a szájban is megtalálható ACE2 receptorokhoz kapcsolódik, ezért a szájüreg kiszolgáltatottabbá válhat a COVID-19 valamennyi tünetével szemben. Az új típusú koronavírus okozta megbetegedés tüneteinek hivatalos listáján a kevésbé gyakori tünetek között említik ugyan a torokfájást, azonban más, a szájüreggel kapcsolatos szimptóma nem található a felsorolásban, holott már korábban is volt példa ezekre az igazolt fertőzötteknél.


A Nature Journal nevű fogászati szakfolyóiratban korábban megjelent tanulmány három esetet is említ, melyek során szájüregi fekély vagy hólyag jelentkezett a fertőzötteknél, míg egy spanyol tanulmány 21 bőrkiütéses tünetet produkáló fertőzött közül hatnál mutatta ki szájüregi kiütések jelenlétét is. Emellett voltak páciensek, akik fogíny-érzékenységre, fogvesztésre vagy elszürkülő fogakra panaszkodtak, ezután igazolták náluk a vírus jelenlétét.


Véget nem érő tünetlista


A koronavírus-járvány egyik nagy talánya a fertőzést kísérő tünetek kialakulása: míg egyeseknél a vírus semmilyen panaszt nem okoz, így tünetmentesen hordozzák és terjesztik azt, a közepes, illetve súlyos lefolyású COVID-19 esetében már fejfájás, magas láz, száraz köhögés, fáradékonyság, légzési nehézségek jelentkezhetnek, valamint a fertőzés gyakori velejárója az íz- és szagérzékelés átmeneti elvesztése. Emellett sokaknál jelentkeznek emésztőrendszeri szimptómák is, főleg étvágytalanság, hasfájás és hasmenés jellemző a fertőzöttekre, de a járvány tavaszi hulláma során többször előfordult az is, hogy kötőhártya-gyulladás jelezte előre a betegséget.  – írja a hazipatika.com


ForrásNépszerűek

Címkék

aktuális (2294) elgondolkodtató (154) érdekességek (1243) fejtörő (74) megható (281) megrázó (68) recept (461) viccek (177)

Translate