Fontos bejelentést tett Müller Cecília – gond lehet az egyik védőoltással, most válaszokat kaptunkGulyás Gergely Kormányinfója után az operatív törzs is megtartja napi tájékoztatóját.

Gulyás délelőtt elmondta, hogy várhatóan 5-6 nap múlva, a 3 milliós beoltottságot elérve dönt a kormány az újranyitás következő lépéseiről. Gulyás Gergely szerint még ebben a hónapban 4 millió felett lesz a beoltottak száma, azoké, akik legalább az első oltásukat megkapják.


Az AstraZeneca kérdése eldőlt


Müller tegnap arról beszélt az AstraZeneca vakcináját övező bizonytalanságokkal kapcsolatban, hogy az Európai Gyógyszerügynökség állásfoglalásra várnak. Ez megtörtént, a vizsgálatok után azt közölték: lehetséges az összefüggés a vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek korábban jelzett nagyon ritka esetei és az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyaga között, a vakcina előnyei azonban továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait. Gulyás ezek után már a kormányinfón leszögezte, hogy az AstraZeneca teljesen biztonságos, nem változtatnak az oltással kapcsolatos protokollon sem, folytatják az oltást vele Magyarországon.

Ezek fényében kövesse nálunk az operatív törzs online tájékoztatóját a további járványügyi bejelentésekért!

Az operatív törzs tájékoztatóján elhangzott:

Kiss Róbert rendőr-alezredes kezdésnek elmondta: hatályban marad a maszkviselési kötelezettség, a vendéglátó- és oktatóintézményekre vonatkozó szabályok, illetve a határellenőrzési szigorítások is legalább április 19-ig.

Müller Cecília örömtelinek nevezte az oltási adatokat. Magyarország 26 százaléka már be van oltva – köszöni mindenkinek, aki hozzájárult ehhez. Az uniós átlag csak 13 százalék. Továbbra is 5 féle oltóanyaggal oltanak, de jövő hétre egy újabb vakcina, az egydózísú Jansen oltóanyag-szállítmányt várható, 28 800 adag érkezik.

Müller elmondta, a mai naptól (csütörtöktől-vasárnapig) folytatják folytatják az iskolai, óvodai, bölcsődei dolgozók soron kívüli oltását, közel 100 ezren kaptak behívó sms-t. Arra kérte őket, hogy mindenki időben érkezzen az oltópontra, a szabályokat betartva.

Az AstraZeneca oltóanyaggal kapcsolatban Gulyás Gergely után a tisztifőorvos is elmondta, hogy továbbra is alkalmazzuk Magyarországon. Az Európai Gyógyszerügynökség csak a lehetséges összefüggését mondta ki a vérrögképződéses esetek között. Továbbra is ajánlja az AstraZeneca vakcina használatát az EMA. A saját adatainkat is elemeztük: Magyarországon nem találtak többlet trombózisos esetet az oltások után. Ilyen jelenséget hazánkban nem fedeztek fel. Az átlag populációban nincs többletmegbetegedés semmilyen vakcina miatt. Sőt, a járvány előtt sokkal több trombózisos esetet jelentettek- ismertette.

A járványadatokról elmondta, hogy sajnos a halálozási adatok sajnos még mindig magasak, fiatalok is vannak az áldozatok között. Ezért is továbbra ia nagyon fontos, hogy betartsuk a járványügyi szabályokat – mondta Müller.

A 13. héten biztató jel, hogy kisebb csökkenés látszik az új fertőzöttek számában. 11 725-tel csökkent a 12. héthez képest. A fertőzöttek átlagéletkora 46 év. A nemenkénti elosztásban a nők 54 százalék, a férfiak 46 százalékban érintettek.


Forrás

Share:
 
loading...

Népszerűek

Címkék

aktuális (1586) elgondolkodtató (100) érdekességek (1103) fejtörő (67) megható (265) megrázó (67) recept (404) viccek (133)