-

Fontos dologra figyelmeztet Müller Cecília – Erre senki nem számított!Az új koronavírus és mutánsai rendkívüli kihívást jelentenek az egész világra. Fertőzőképessége egyre növekszik.

Az új variánsok közül több is van, ami sokkal nagyobb veszélyt jelent, mint az eredetileg megjelent vírus. Ez egy hármas veszélyességű kórokozó: súlyos megbetegedést okoz, gyógyítása nehéz, akadályokba ütközik és sok múlik azon, hogy milyen fogékonyságú szervezetre talál. Ezért fontos, hogy megszakítsuk a fertőzési láncot, az oltások erre valók: az oltásokkal a fogékony szervezetet kevéssé fogékonnyá, nem fogékonnyá teszik – mondta Müller Cecília. Óriási jelentősége van annak, hogy a járvány kezdete óta rövid időn belül, már korábban zajló fejlesztések révén sokféle vakcina vált elérhetővé.

Már hatféle vakcinával olthatunk Magyarországon: Megérkezett a Janssen vakcinája, egyelőre nem túl sok, ez egy egyadagos oltás, nem kell kettőt beadni belőle. Ez egy humán adenovírusos vektorvakcina, ezt az összetevőt tartalmazza a Szputnyik egyik komponense is, de a technológiája miatt egy oltás is elegendő belőle. Az is oltható, aki már átesett a betegségen, ez a vakcina a gyógyulás után felvehető, és a 18 év feletti krónikus betegek is. Először az oltóbuszokon fogják beadni. A várandósság és a szoptatás még ellenjavallt ennél a vakcinánál, kismamáknak még nem lehet adni, mert nincs elég információ ebből a szempontból a Janssen vakcináról. A mellékhatások egyébként, amelyek esetleg felléphetnek, nem különböznek a többi vakcinától. Kis bőrpír, fejfájás, hőemlekedés, mint bármelyik másik védőoltásnál.

Tetőzik a harmadik hullám Magyarországon, de tendenciákat csak a hét és tizennégynapos mozgóátlagból lehet majd látni.

Sok a beteg a kórházakban, és a kiváló kezelés ellenére sajnos a brit mutáns olyan súlyos megbetegedéseket eredményez, amely következtében sokan, fiatalok is kórházi kezelésre, akár lélegeztetésre szorulnak.

Sok hír ellentétes a valósággal. Minden gyógykezelésre alkalmas gyógyszer, lélegeztetésre alkalmas módszer, módszertani anyagok rendelkezésre áll a kórházakban, ahol lelkiismeretes munka zajlik. Minden új módszert, tapasztalatot igyekszünk megosztani másokkal, ennek ellenére látjuk, hogy minden kezelés és rehabilitáció ellenére rendkívül gyorsan teszi tönkre a tüdőt és más szerveket ez a vírus, így sok elhunyttal kell számolnunk. Az elhunytak egy része alapbetegséggel sem rendelkezik. Ennek ellenére igaz, hogy kevesebb esélyük azoknak van, akik más krónikus betegségekben szenvednek.

A terjedés megakadályozás sokban rajtunk áll: távolságtartás, maszkhasználat, fertőtlenítés szabhat határt a kórokozó egyik emberről a másikra való átjutását gátolják.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a vakcina beadását követően idő kell, mire kialakul a védettség, és sok oltott személy van, akik iránt felelősséggel tartozunk – mondta Müller Cecília.

Magyarországon is felállt a poszt-covid szindróma kezelésére alkalmas hálózat. Minden harmadik, a fertőzésen átesett beteg később is tünetet mutat, akár fél évig is. Egy részük pszichés problémákat, másik részük szervi problémákat jelent. Akik átestek a betegségen és egy hónap után is van tünetük, forduljanak háziorvosaikhoz telefonon, mert ők ismerik a poszt-covid ellátó helyeket.

Müller Cecília azt mondta, az önsajnálat nem segít, törődjünk magunkkal, erősítsük egymást és a szervezetünket, beszélgessünk egymással telefonon, mozogjunk, mert ezzel a stresszt is le tudjuk küzdeni. A szabadidős sporttevékenység jó hatással van az immunrendszerre is.


Kérdésekre adott válaszok:


Ha semmilyen mellékhatása nem volt az oltásoknak: nem alakult ki a védelem? Válasz: Nincs összefüggés az oltási reakció és amkialakuló védelem között. Az immunválasz kialakulása elindul oltási reakció nélkül is.

Megkaphatja a második oltását, aki az első után fertőződött meg? Válasz: Sajnos vannak ilyen esetek. A második adagot a gyógyulást követően kell beadni. Az igazolt fertőzés után meg kell várni a teljes tünetmentességet a második adag beadásához. három napig kell tünetmentesnek lennie és a tünetek megjelenésétől már eltelt tíz nap, akkor minősül valakinek gyógyultnak. Ha valaki beteg lesz, hívja fel az oltóhelyet, hogy nem tud elmenni, majd kérjen a gyógyulását követően új időpontot a második oltásra.


Forrás

Népszerűek

Címkék

aktuális (2184) elgondolkodtató (142) érdekességek (1231) fejtörő (73) megható (279) megrázó (68) recept (449) viccek (141)

Translate