-

Ezt kell tenned, ha nem jött vissza a koronavírus után a szaglásod!A koronavírus-fertőzés egyik leggyakoribb tünete a szag és ízérzékelés elvesztése, amely egyeseknél csak pár napig tart, de vannak szerencsétlenebbek, akik hónapokig szenvednek a régi életüket jelentő ízek és illatok nélkül.

Egy kutatócsapat most összehasonlította a szaglás visszaszerzésére törekvő módszereket és arra jutott, hogy a szaglástréninggel még a szteroidoknál is jobb eredményt érhetünk el.

Bár az emberi szaglás jóval gyengébb, mint az állatok többségéé, azért nehezen vagyunk meg nélküle, aki pedig elveszíti, szeretné sürgősen visszakapni.

Azok közül, akik elveszítik szaglásukat a COVID miatt, ötből egy személy nem kezdi el érezni szagokat nyolc hét múlva sem.

Sok orvos kortikoszteroidokat ír fel a problémára, mivel az asztmásoknál ez már bevált gyulladáscsökkentőként, de a szer magas vérnyomást és hangulatingadozást okozhat mellékhatásként.

Azonban a frissebb eredmények azt mutatják, hogy ezek a szerek mégsem igazán hasznosak a szaglás visszaállítására, de lehet másik megoldás.

Philpott ajánlja, hogy szagolgassunk négy különböző erős illatot naponta kétszer – ezt úgy is nevezik, “szaglásterápia” -, mivel ez egy olcsó, egyszerű és mellékhatásmentes terápia a szaglásvesztésre, akár koronavírus esetén.

Igazán még nem sikerült bizonyítani a terápia sikerességét, de a szakértő szerint a működési elv a neuroplaszticitás miatt működhet. Ilyenkor helyreállíthatjuk az agy kapacitását a sérült neuronok újratanítására.


Forrás

Népszerűek

Címkék

aktuális (2184) elgondolkodtató (142) érdekességek (1231) fejtörő (73) megható (279) megrázó (68) recept (449) viccek (141)

Translate