-

Ha tojást veszel a boltban, vagy háznál, erre nagyon figyel!Már régóta tartogatsz a hűtődben tojásokat, amiket nem használtál még fel és azt sem tudod, vajon mikor vehetted meg, esetleg ebben a kánikulában szeretnél biztosra menni és lehetőség szerint minél frissebbet enni? Nos, a szemed, az orrod és a füled is segítségedre lehet a frissesség megállapításában.

A következő trükkök neked is segíteni fognak kideríteni, hogy jó-e még a tojás, avagy sem, ugyanakkor azt, hogy mennyire friss.


1# A lebegési teszt


Fogj egy magasabb tálat/edényt és engedd fel vízzel.

Tedd bele a nyers tojásodat héjastól.

Ha a tojás leül az edény aljára, akkor még friss.

Ha a tojás mondhatni áll az edény alján, azaz egy kicsit megemelkedik, már nem túl friss, de még így is felhasználható, ha főzöd vagy sütöd.

Ha a tojás felemelkedik a víz felszínére, akkor már nem jó, ki kell dobnod.


2# Hallgatózás


Még mindig nem kell feltörnöd a tojásodat ehhez a teszthez sem, de itt hegyezned kell a füledet.

Egyszerűen rázd meg a tojást, miközben közel tartod a füledhez.

Egy friss tojásnak gyakorlatilag semmilyen hangot nem szabad kiadnia. Ha már nem friss egy tojás, akkor viszont tompa, lötyögő hangot hallhatsz rázáskor. Ez azért van, mer ilyenkor már több benne a levegő.


3# Fehérje teszt


Ehhez már fel kell törnöd a tojást egy lapos tányérra, hogy láthasd, mi újság van odabenn.

A fehérjét kell szemügyre venned, amely minél stabilabb és minél kompaktabban veszi körbe a sárgáját, annál jobb. Ilyenkor friss a tojás.

Ha a fehérje könnyen szétfolyik, akkor már nem friss, viszont ha nincs szaga, akkor sütve vagy főzve felhasználható, de nyersen, mondjuk majonéz készítésére nem ajánlott.

Mindig kezeld óvatosan a tojásokat és mielőtt nagyobb mennyiséget felhasználsz, ütögesd fel őket egyenként egy pohárba, nehogy egy romlott miatt az egész kárba vesszen.


Forrás

Népszerűek

Címkék

aktuális (1989) elgondolkodtató (137) érdekességek (1200) fejtörő (73) megható (276) megrázó (67) recept (439) viccek (135)

Translate