-

Itt a nagy vérnyomás táblázat, amit neked is ismerned kell!Azt tudjuk, hogy a magas vérnyomásra nagyon oda kell figyelni, mert komoly életveszélyt jelent, ha nem cselekszünk időben. Sokaknak már van otthon vérnyomás mérőjük, és megmérik magukat meg a család többi tagját, de nem mindig világos, mennyi az ideális vérnyomás életkor szerint. Ez a táblázat megmutatja, az első sorban az életkor, a másodikban a minimális, majd a normális, végül a legmagasabb, még nem kórosan magas érték látható. A vérnyomás maximumát szisztolés vérnyomásnak nevezzük, ez a szív összehúzódása által keltett maximális vérnyomás. A minimális vérnyomás a diasztolés vérnyomás, amely a szív összehúzódásának szünetében, a verőerek belsejében uralkodó nyomásnak felel meg. A vérnyomás mértékegysége a higanymilliméter (Hgmm), vagyis annak a higanyoszlopnak a milliméterben kifejezett magassága, amelynek egyenlő a nyomása a vérnek az érfalra gyakorolt nyomásával. Hagyományosan először a szisztolés értéket, majd a diasztolés értéket írjuk le, például 120/80 Hgmm, azaz 120 per 80 higanymilliméter.


A vérnyomás-mérés főbb szabályai


A megfelelő vérnyomás-mérésnek pontos szabályai vannak, melyek közül az otthoni vérnyomás-mérésekhez a következőket érdemes kiemelni:


A vérnyomást legalább 5 percig tartó nyugalmi állapotot követően mérjük.

A vérnyomásmérő mandzsettája a szív magasságában legyen.

A vérnyomásmérést csak szabványos és hitelesített eszközzel végezzük.

Lassan (5 Hgmm másodperc sebességgel) engedjük le a vérnyomásmérő mandzsettában a nyomást.

A magas vérnyomás megelőzése és kezelése


Különösen fontos a magas vérnyomás kialakulásának a megelőzése. A magas vérnyomás fellépését az anyagcserezavar (metabolikus szindróma) kifejlődésének megakadályozásával kerülhetjük el.

A magas vérnyomás elkerüléséhez és kezeléséhez, illetve a szénhidrátanyagcsere normalizálásához az alábbi megoldások javasoltak (a cél a vérnyomás csökkentése 140/90 Hgmm alá, majd stabilan tartása ezen szint alatt):


a túlsúly csökkentése és az ideális testsúly elérése

étrendbeli alapelvek betartása

sószegény étrend betartása (napi 4 g-nál kevesebb só bevitele, ez kb. fél-1 teáskanálnyi konyhasónak felel meg),

telített zsírokban szegény, illetve vitaminokban, kalciumban és magnéziumban gazdag étkezés

omega-3 zsírsavakat tartalmazó tengeri halak fogyasztása (ilyen például a lazac)

rendszeres testmozgás (séta, futás, úszás, kerékpározás, stb.)

a pszichés stressz minimalizálása

elegendő pihenés és alvás biztosítása

a túlzott alkoholfogyasztás csökkentése

a dohányzás abbahagyása


Bár a diéta és a testmozgás a legjobb módszer a vérnyomás csökkentéséhez, egyes ásványi anyagok, vitaminok és táplálékkiegészítők elősegíthetik azt. Ilyenek például a következők:


kalcium

E-vitamin

alfa-linolénsav

tőkehalmáj-olaj

Q10-koenzim

omega-3 zsírsavak
Forrás

Népszerűek

Címkék

aktuális (1989) elgondolkodtató (137) érdekességek (1200) fejtörő (73) megható (276) megrázó (67) recept (439) viccek (135)

Translate