-

Müller Cecília elrendelte a másodfokú riasztástAz Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az elkövetkező napokban tartós hőség várható, ezért Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos 2021. június 19-én (szombat) 00:00 órától június 22 (kedd) 24:00 óráig másodfokú hőségriasztást ad ki – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében.

Mint megírtuk, ideért az első idei hőhullám: az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) szerint a fővárosban már ma, az ország középső részein pénteken 25 fok lehet a napi középhőmérséklet.

A hőség miatti veszélyekre figyelmeztet a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság:


A nagy hőség az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt

Különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők

A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért kérik, vezessenek óvatosan


A vízparton tartózkodók azt tanácsolják,


mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően!

felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe!

ügyeljünk az elkövetkező napokban a fokozott vízivásra!

kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.

lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen

Az autósokat is figyelmeztetik:


ne hagyjuk a gyermekeket, állatokat parkoló autóban

ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot

ne hagyjunk az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek is meggyulladhatnak a nagy melegben.


Fontos ezek mellett még, hogy


aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát

azon légkondicionált helyiségek listája, amelyeket bárki igénybe vehet, péntektől elérhető a katasztrófavédelem weboldalán

A közleményben leírják még, hogy a meleg időben a növényzet is hamarabb kiszárad és könnyebben meggyullad. Erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet gyújtani, ezt is csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom. A sütögetés után pedig úgy kell eloltani, hogy ne tudjon visszagyulladni. Azok, akik a kertben grilleznek, bográcsoznak, ne hagyják magára a tüzet.

Orvosmeteorológiai témakörben további információért a Nemzeti Népegészségügyi Központ sajtóügyeletét hívhatja a 06 30 535 0505-as számon, tűzvédelmi témakörben pedig Mukics Dániel tűzoltó alezredest, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjét a 0620 669 36 13-as számon.


Forrás

Népszerűek

Címkék

aktuális (1899) elgondolkodtató (122) érdekességek (1177) fejtörő (72) megható (274) megrázó (67) recept (435) viccek (134)

Translate