-

Megszólalt a magyar virológus: hamarosan visszatér a kötelező maszkviselésKemenesi Gábor virológus a közösségi oldalán foglalta össze, mit tud az orvostudomány jelen pillanatban a delta variánsról.

Egyelőre annyit tudni, hogy a Delta variánssal fertőzöttek esetében több mint ezerszeres vírusmennyiség halmozódott fel a légutakban, és ezzel együtt a megfertőződést követő lappangási idő is csökkent az eredeti, járvány elején ismert változathoz képest.

Tehát a fertőzés pillanatától számítva hamarabb és több vírust ürítenek a fertőzöttek. Ez egyszerűen fogalmazva ‘messzebbre juttathatja’ a fertőzési láncolatokat, tudományosan fogalmazva pedig a szuperterjesztési eseményeknek kedvez és a sokat emlegetett nyájimmunitási küszöböt is emeli” – írja Kemenesi Gábor.

Az, hogy a betegség súlyosabb-e vagy sem, s hogy az új variánssal történő fertőzés rosszabb kimenetellel fenyeget-e, még nem tisztázott.

Kemenesi Gábor is felhívja a figyelmet a védőoltások fontosságára,  amelyek a Delta variáns esetében is rendkívüli mértékben növelik az esélyeinket, magas szintű védelmet nyújtva a súlyos megbetegedés kialakulása ellen.

“A maszkok helyes használatáról és szükségességéről is frissítsük fel a tudásunkat, mert a következő hullám során ennek is fontos szerep jut majd a védelemmel nem rendelkezők megvédésében és a járvány féken tartásában.

A maszk helyes és megfelelő szintű használata a jobban terjedő variánsok ellen is fontos, sőt fontosabb, mint valaha” – teszi hozzá Kemenesi.


Forrás

Népszerűek

Címkék

aktuális (2523) elgondolkodtató (161) érdekességek (1256) fejtörő (74) megható (284) megrázó (69) recept (466) viccek (308)

Translate