-

Fontos bejelentést tett a kormány, aminek sokan örülni fognak!Novák Katalin családokért felelős miniszter vezetésével tájékoztatót tartott kedden a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs, melyen részt vett az építőanyag árak megfékezéséért felelő kormánybiztos, Gyutai Csaba.

Novák Katalin elmondta, hogy ülésükön tájékoztatást kaptak a járványügyi helyzetről is. Köszönhetően annak, hogy van elég vakcina Magyarországon, egyelőre a negyedik hullámot is felkészülten várjuk. A negyedik hullám, ha lesz, a korábbiakhoz képest másképp ér minket, mert az oltásokkal védettséget érhetünk el – mondta az ülésen kapott tájékoztatás alapján Novák Katalin. Arra biztatott mindenkit, hogy vegyék fel a védőoltást, a gyerekeknek sem kell megvárni az iskolakezdés előtti utolsó két napot, már most is fel lehet venni, lehet regisztrálni.

Novák Katalin elmondta, hogy az általa vezetett Operatív Törzs – mely a közösségi élet újraindításáért felel, – Öt témában, számos döntést hozott:


Otthonteremtési programok változásai:


2015-ben indult, hogy a gyermeket nevelő, vállaló családok saját otthonhoz jussanak a CSOK és egyéb támogatások segítségével. A CSOk népszerű lehetőség volt, nagyon sokat éltek vele, idén elindult az otthonfelújítási támogatás, amivel szintén sokan éltek. Most néhány változtatásról döntöttek:

Az özvegyek is az elhunyt házastárs társadalombiztosítási jogviszonyát is figyelembe vehetik az otthonteremtési támogatások igénybevételénél. Tehát például ha jön a baba, de váratlanul meghal a házastárs, vagy a közösen nevelik a gyereket, és váratlanul meghal a házastárs. Tehát a CSOK-ot, otthonfelújítási támogatást és babaváró támogatást is igényelhetik azok is, akik családjában tragédia történt.

Figyelembe lehet venni a külföldön megszerzett felsőoktatási intézményben folytatott tanulmányra vonatkozó társadalombiztosítási jogviszonyt. Tehát ha külföldön tanuló egyetemisták, ha itthon szeretnének családot alapítani, ezt az időszakot beszámíthatják a támogatásoknál.

Az otthonfelújítási támogatást látás-hallás sérültek beruházásaira is igénybe lehet venni, nem csak mozgássérültek számára készülő akadálymentesítési munkákra.

Kültéri lépcső, külső elektromos munkálatok esetére is igénybe lehet venni az otthonfelújítási támogatást.

CSOK-ot kaphatnak a mezőgazdasági őstermelők is a területre, ahol ezt a tevékenységet is végzik és ahová a CSOK segítségével házat építettek. Ha valaki a CSOK-kal felépített házon kívül valamilyen kereső tevékenységet folytat, attól még a jövőben igénybe veheti

Jelzálogcsökkentési támogatás elérhetővé válik lakás lízingre is.


További változások:


Nagycsaládosok autóvásárlási támogatásnál az alacsony köztartozással rendelkezők 5000 forint köztartozásig megkaphatják a támogatást, illetve akinek volt adótartozása, de kiegyenlítette, annak nem kell elölről kezdeni az igénylést, hanem a NAV-tól kapott igazolással folytathatja a folyamatot.

Az októberben induló zöld otthon program – maximum 70 millió forintos kamattámogatott hitel energiahatékony új otthonok építésére, vásárlására – a CSOK- kal is össze fog kapcsolódni: ha valaki részt vesz a zöld otthon programban, a CSOK-hitele teljesen kamatmentes lesz.

SZJA visszatérítés: Mivel a GDP adatok igen kedvezőek, a negyedéves adatok alapján, ezért az SZJA visszatérítés biztossá vált, a részletszabályok megalkotása jelenleg is zajlik.

Kistelepülések számára megnyílik egy támogatási lehetőség, mely segítségével rendezvényeket valósíthatnak meg. 2,8 milliárd forintos forrás áll rendelkezésre az 5000 fő alatti települések számára, egyenként egymillió forintos támogatásra lehet – településenként és rendezvényenként pályázni.


Építőanyag árak:


Gyutai Csaba elmondta: 2019-ben a GDP-ből az építő szektor 6,5 százalékkal részesedett. Ha az alapanyaggyártó szektort is hozzávesszük, összességében a magyar építésgazdaság 11 százalékkal részesült, ez az autóiparhoz mért súlyú ágazattá tette.

Tavaly 8-10 százalékos visszaesés volt a járvány miatt, de májusban már 2020-hoz képest több mint 18 százalékkal nőtt az építőipar teljesítménye, és júniusban ez m ég tovább emelkedett. Tehát esély van arra, hogy második félévre a tavalyi visszaesést az építőipar ledolgozza.

Az alapanyagok azonban alaposan megdrágultak. A fűrészárú és az acélipar esetében globális összefüggések érzékelhetőek, de jónéhány olyan vállalkozás működik itthon, melyek nem magyar tulajdonúak, s ezek a cégek külföldi anyavállalataik piacait elégítették ki: külföldre szállították a Magyarországon megtermelt anyagokat, alapanyaghiány alakult ki, például a szálas szigetelőanyagok területén, mint a kőzetgyapot.

Ezért előzetes exportregisztrációt írtak elő bizonyos árucikkekre. A folyamatban döntenek arról, hogy a vállalkozó engedélyt kap az exportálásra, vagy az állam elővásárlási joggal él, és egy liciteljáráson keresztül a termék visszakerül a magyar gazdaságba. Vagyis az exportőrt anyagi kár nem éri. Egyelőre ezzel a liciteljárás lehetőségével nem éltek, de úgy tűnik, megértették az exportőrök, hogy mit szeretne az állam, és például a szálas szigetelőanyagok esetében megszűnt a termékhiány.

Az EKR rendszerben regisztrálni kell bizonyos termékeket, amiket eddig nem. A bányászat területén drasztikus változások történtek. A magyar kavicsvagyon több mint 70 százaléka nem magyar cégek tulajdona, a cégek magyarázat nélküli áremelésbe fogtak a kavics-szektorban. Semmi nem indokolja, hogy a mosott kavics ára például ezer forintról ötezerre nőjkön. itt bizonyos mennyiség felett eladási árat határozták meg, ha valaki drágábban adja a terméket, akkor a meghatározott ár feletti részre 90 százalékos kiegészítő bányajáradékot kell fizetni.

Önkéntes regisztráció indult azért, hogy látszódjon, milyen termékekre van szüksége még a gazdaságnak, amelyeket csak Unión kívülről lehet behozni leginkább. Látni már most, hogy acéltermékekről, fűrészárukról van szó, megindultak a háttértárgyalások Oroszországgal és egyéb, Unión kívüli országokkal.

Népszerűek

Címkék

aktuális (2658) elgondolkodtató (163) érdekességek (1259) fejtörő (74) megható (286) megrázó (69) recept (467) viccek (327)

Translate