-

Ha az alábbi 8 jelet észleled a testeden, azonnal menj el orvoshoz! Vedd komolyan!A stroke egy rémisztő egészségügyi vészhelyzet, amely olyan, mintha a semmiből bukkanna elő. A probléma sok embert érinthet. A legfontosabb, hogy ha rá utaló tüneteket veszünk észre, a lehető leggyorsabban cselekedjünk.

Szakértők szerint, ha 3 órán belül észleljük a problémát és hívunk segítséget, akkor jó eséllyel helyre lehet állítani a fellépő károsodást. Különféle, specifikus figyelmeztető tünetek lépnek fel, amelyeket időben észre kell, hogy vegyünk.


Arc bénulás


A közelgő stroke egyik jellegzetes tünete az, hogy az érintett személy arca szó szerint leesik. Az érintett agyfélteke által beidegzett oldalon fogjuk látni a bénulást. Zsibbadás is jelentkezhet az arcon, lábon, karon. Ha nem vagyunk teljesen biztosak benne, hogy stroke-ról lehet szó, kérjük meg a személyt, hogy mosolyogjon vagy nyújtsa ki a nyelvét. Ha nem tudja teljesíteni ezt az egyszerű feladatot, akkor nagy a valószínűsége, hogy stroke-ja van.


Izomfunkció károsodás


Ahogyan az arcnál, úgy a test többi részén is felmerülhet izombénulás. Így az adott egyén lehetséges, hogy a karját sem tudja mozgatni. Próbálj ki egy szintén egyszerű módszert a felderítésre. Kérd meg a személyt, hogy emelje fel mindkét karját. Ha stroke-ja van, akkor gondja lesz a feladattal vagy lehet, hogy egyik karját sem lesz képes felemelni. Vannak olyan esetek, amikor járni sem képes a beteg.


Beszédprobléma


Egy klasszikus tünet. Sokan ebből veszik észre, hogy komoly a probléma. Az érintett személy beszéde ugyanis  egyik pillanatról a másikra teljesen elmosódik és értelmetlen lesz. Kérd meg, hogy mondjon el egy mondatot, például: “Az ég ma nagyon kék.” Ha a másik képtelen megismételni vagy érezhetően nem tiszta a beszéde, akkor stroke gyanúja áll fenn.

Ha a fentebb ismertetett tüneteket tapasztalod bárkinél, akkor azonnal hívd a mentőket, hogy idejében meg tudják tenni a szükséges intézkedéseket és megelőzhető legyen a komolyabb károsodás.


Egyéb figyelmeztető tünetek lehetnek:


- Látásromlás

- Szédülés

- Zavarodottság

- Súlyos fejfájás

- Eszméletvesztés


Forrás

Népszerűek

Címkék

aktuális (1989) elgondolkodtató (137) érdekességek (1200) fejtörő (73) megható (276) megrázó (67) recept (439) viccek (135)

Translate