-

Megszólalt Rusvai Miklós – ez vár ránk szeptemberben és októberben, készüljön fel mindenki!Rusvai Miklós virológus szerint a negyedik hullám felfutása attól függ, hogy hányan, milyen vírust hoznak haza a nyaralásból.

A szakember szerint a negyedik hullám érkezését a szabadságok vége, az iskolakezdés és az olyan kockázati tényezőnek számító tömegrendezvények, mint a vadászati kiállítás is befolyásolják. Rusvai úgy látja, a magyarországi kezdet a tavalyinál hamarabb, szeptember közepén érkezik, de igazán csak október végén fog berobbanni – mondta el az Inforádió Aréna című műsorában.


Fontos beoltatni a gyerekeket is

A víruskutató kitért arra, hogy ugyan a legtöbb országban már a delta variáns terjed, a Közép- és Dél-Amerikában már megjelent a lambda változat is. Az itthon is kapható vakcinák utóbbi variánst kisebb, de jó hatásfokkal védik.

IGAZ, HOGY A LAMBDA VÁLTOZATOT AZ OLTOTT SZEMÉLYEK IS ELKAPHATJÁK, DE A TOVÁBBFERTŐZÉS KOCKÁZATA AZ OLTOTT FELNŐTTEKNÉL KISEBB, MINT AZ OLTATLAN GYEREKEK ESETÉBEN.

Rusvai szerint fontos lenne, hogy a gyerekek augusztus közepéig megkapják a második oltást, hogy az iskolakezdésre védettek legyenek és ne fertőzzenek. Hozzátette, a delta variánst a magas fertőzőképessége miatt sokan el fogják kapni, de az oltottak nem, vagy csak enyhén lesznek betegek.


Milyen legyen a harmadik oltás?

Rusvai megerősítette korábbi nyilatkozatait, szerinte a Pfizer és a Moderna harmadik oltásként bárkinek beadható. A vektorvakcinák esetében szintén mRNS-vakcinát érdemes beadni a virológus szerint.

„A harmadik, negyedik oltásra ezek az adenovírusok már nem tudják kifejteni a hatásukat, nem tudják letermelni a koronavírus tüskefehérjét, mert nem érnek célba. Tehát a vektorvakcináknál mindenképp célszerű a vakcinamixelés” – mondta Rusvai még korábban az RTL Klubnak.  Szerinte az inaktivált vírusú Sinopharm esetében szintén érdemes egy más típusúval oltakozni, legyen az mRNS- vagy vektorvakcina.


Visszatérhet a maszk

Rusvai Miklós szerint biztos, hogy újra életbe lépnek a szigorítások, 250-300-as napi új fertőzöttnél már tanácsos lenne kötelezővé tenni a maszkhasználatot a korábban is előírt helyszíneken.

A NEGYEDIK HULLÁMRA KÉSZÜLVE ÚJABB SZIGORÍTÓ INTÉZKEDÉSEK IS JÖHETNEK, ÉS BIZTOSAN VISSZATÉR A MASZKHASZNÁLAT.

A szakember szerint 250-300-as napi új fertőzött esetén már célszerű lenne ezt ismét kötelezővé tenni a korábban is előírt helyeken. Úgy látja, hogy a járvány még két évig velünk marad, de a hullámok gyengülni fognak.


Mit kell tudni a harmadik oltásról?

Július 16-án jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy augusztus 1-től bárki kérheti a harmadik oltást, a szeptemberi iskolakezdés előtt pedig oltási napok lesznek az iskolában. A kormány akkor azt javasolta, hogy a második kör után legalább négy hónap teljen el a harmadik adagig, de a legjobb, ha az ügyben konzultálunk azzal az orvossal, akitől a második oltást kaptuk. A harmadik oltás főindoka a delta variáns európai érkezése volt.

Kásler Miklós egészségügyért is felelős miniszter később úgy nyilatkozott, hogy a kormány javaslata az, hogy a harmadik oltás típusa más legyen, mint az előző kettő. Karikó Katalin mellett erről Rusvai Miklós is kifejtette álláspontját, akkor elmondta, hogy immunológiai értelemben bármelyik vakcina beadható harmadik oltásként, de általában véve erre még nincs tapasztalat.

Népszerűek

Címkék

aktuális (2525) elgondolkodtató (161) érdekességek (1256) fejtörő (74) megható (284) megrázó (69) recept (466) viccek (308)

Translate