-

Zacher Gábor: Nemsokára újra kötelező lesz a maszk. Ekkor számíthatunk a bevezetésére:Július közepén átesett a koronavíruson Zacher Gábor. A mentőorvos tüneteiről és a gyors felépülést jelentő antitest-terápiáról elsőként az Indexnek mesélt. A hatvani kórház sürgősségi osztályának orvosa a hazai járványhelyzetet is értékelte lapunknak.A járvány kezdete óta először esett át a koronavíruson Zacher Gábor – tudta meg az Index. A mentőorvos lapunknak elárulta:

Két héttel ezelőtt egy banális megfázás miatt tesztelte magát, és az eredmény pozitív lett. Épp indultam volna a kórházba, de hamar világosság vált, hogy a következő pár napban nem vehetem fel a munkát. Négy oltáson már túl vagyok, így csupán enyhe tünetek jelentkeztek, leginkább csak az orrom folyt. Lecsurgattam magamnak egy antitest-terápiát, aminek köszönhetően másnapra már alig éreztem valamit, harmadnapra pedig konkrétan semmi bajom nem volt – mesélte a toxikológus, akit némileg meglepett, hogy épp most, a nyári hetekben kapta el a koronavírust.

Felidézte, hogy a korábbi hullámok idején nemegyszer előfordult, hogy egy-egy akut beavatkozásnál, például egy újraélesztésnél csak a maszkot és a kesztyűt rántotta magára – a teljes védőfelszerelés felvételére nem mindig jutott idő –, és még ennek ellenére sem fertőződött meg, egészen mostanáig. Úgy véli, saját példája is azt jelzi, hogy az omikron BA5 variánsa – ami jelenleg fertőz hazánkban – nagyon gyorsan terjed, illetve könnyedén kicselezi az oltásokat és az immunrendszert. „A jó hír viszont az, hogy nem okoz olyan súlyos megbetegedést, mint a korábbi variánsok. Bár hazánkban valóban egyre több a covidos, a kórházi felvételek száma nem nő a fertőzöttek számával arányosan.

Ha valaki, például egy idős ember be is jön valamilyen panasszal, általában nem kell bent tartanunk, legtöbben otthonukban gyógyulhatnak” – mondta Zacher Gábor. Kiemelte, hogy vannak, akik már másodszor vagy épp harmadszor fertőződnek meg, a tapasztalat pedig azt mutatja, hogy minél többször esik át valaki a betegségen, annál könnyebben vészeli át azt. A főorvos szerint ettől függetlenül az, amit a járvány elején mondtak, hogy van egy Covid-erdő, ami mindig tartogat valamilyen rejtélyt az egészségügy számára, továbbra is igaz, látni kell ugyanis, hogy amíg a világ egyes részein 10 százalék alatt van az átoltottság, bármikor felbukkanhat egy veszélyesebb, nagyobb megbetegítőképességgel rendelkelkező variáns. Bevezetné a maszkviselést:

Mint ismert, a koronavirus.gov.hu weboldalon továbbra is hetente egyszer frissülnek az adatok. A legfrissebb, szerdai tájékoztató alapján az elmúlt egy hétben 14 402 új fertőzöttet igazoltak hazánkban, és elhunyt összesen 54 többségében idős, krónikus beteg. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a hivatalos statisztikában csak a betegek egy része jelenik meg, népszerű lett ugyanis az öntesztelés, saját pozitivitását pedig nem mindenki jelenti le. Zacher Gábor arra a kérdésre, hogy összességében tart-e már ott a járványhelyzet hazánkban, hogy valamilyen óvintézkedést kelljen bevezetni, azt felelte, hogy ahogyan azt már más kollégái, illetve virológusok is hangsúlyozták, a kötelező zárttéri maszkviselés nagyon fontos lenne, és úgy véli, azt RÖVID IDŐN BELÜL BE IS FOGJÁK VEZETNI. Hozzátette: tudja, hogy a nagy melegben a maszkviselés méginkább kellemetlen, de a Covid-fertőzés még a kánikulánál is rosszabb. Hangsúlyozta továbbá, hogy az oltás felvétele ezután is fontos lesz, az alapimmunizáláson túl a harmadik és a negyedik oltást is érdemes felvenni azoknak, akik azt még nem tették meg. Sokan kerülnek kórházba a meleg miatt.

A hatvani kórház sürgősségi osztályának orvosa beszélt arról is, hogy az elmúlt hetekben a 35-40 fokos meleg miatt is sok új beteg jelent meg az ellátórendszerben. „Kiszáradás, napszúrás, hőkimerülés, ezek mind gyakran előforduló panaszok, nálunk az osztályon a betegek negyedénél, egyharmadánál tapasztaltunk hasonlót. Fontos, hogy nemcsak az idősek vannak veszélyben, hanem azok is, akik egyébként jó fizikai állapotban vannak, de a szabad ég alatt dolgoznak építkezéseken, földeken” – emelte ki Zacher Gábor, aki napi 3-3,5 liter víz, illetve izotóniás folyadékok fogyasztását javasolja a nyár hátralevő részére. – index.hu

Népszerűek

Címkék

aktuális (2294) elgondolkodtató (154) érdekességek (1243) fejtörő (74) megható (281) megrázó (68) recept (461) viccek (177)

Translate