-

Ítéletet hozott a bíróság a rendőrgyilkos ügyében, sokakat felháborított a döntés
A Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) 2023. január 15-én több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt rendelte el a férfi letartóztatását február 15-ig. A letartóztatás helyszínül az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetet (IMEI) jelölte ki – tudatta közleményében a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya.


Az ügyészség szökés, elrejtőzés és bűnismétlés veszélyére hivatkozva indítványozta a letartóztatást.


A közleményből kiderül az is, hogy


a gyanúsított tényfeltáró, beismerő vallomást tett. 


A szökés, elrejtőzés veszélyét az eljárás tárgyát képező bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlya, a gyanúsított kedvezőtlen személyi körülményei, a férfi kiszámíthatatlanságára utaló, a közvetlenség elve alapján is valószínűsíthetően zavart mentális állapota, valamint az eljárás során a rendőri intézkedésnek való kitartó ellenszegülése, az elkövetési helyről történő elmenekülése, továbbá a gyanúsított fokozott társadalomra veszélyessége alapozza meg

– tették hozzá.


Kiderült az is, hogy BKKB testi sértés és garázdaság vétsége miatt tavaly november 7-én jogerős büntetővégzésével 1 év fogházbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette. A fentieken kívül a terhelt ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányságon egy párhuzamos büntetőeljárás is folyik garázdaság vétségének gyanúja miatt.

A gyanúsított tehát személy elleni erőszakos bűncselekmény miatt kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés büntetés próbaideje alatt áll, de sem ez, sem pedig a másik büntetőeljárás nem gyakorolt rá visszatartó erőt – hangsúlyozza a közleményben a törvényszék, hozzátéve, a gyanúsított nyilatkozata szerint alkalmi kábítószerfogyasztó, amely tény a bűnismétlés veszélyét szintén fokozza.


A fentiek, valamint a terhelt által a cselekménye körülményeiről és motivációjáról tett nyilatkozat alapján a bíróság arra a megállapításra jutott, hogy a bűnismétlés veszélye reális és közeli a férfi esetében. A végzés ellen a gyanúsított és védője fellebbezett.


Mint ismert, egy újbudai rendőr pénteken kórházi ellátása közben életét veszítette, miután egy 17 centiméter pengehosszúságú késsel szívtájékon szúrták a XI. kerületi Lecke utcai társasházban. A meggyilkolt Baumann Péter februárban lett volna 30 éves. Az intézkedő két társát is megsebesítette a támadó: az egyiket combon, a másikat pedig mellkason és karon szúrta, őket kórházba vitték. Az ügyészség akkor indítványozta az intézkedő rendőrökre késsel támadó újbudai férfi letartóztatását. A több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberöléssel gyanúsított férfi akkor nem tett vallomást a kihallgatása során, viszont panaszt tett a gyanúsítás ellen.


Az újbudai társasház lakói az után tettek bejelentést a rendőrségen, hogy az egyik lakás zárva lévő ajtaját betörte egy férfi kalapáccsal azért, hogy bemenjen. A helyszínre érkező rendőrök közül hárman intézkedés alá vonták a 35 éves férfit a társasház folyosóján, majd elkezdték megbilincselni. Ekkor a férfi rátámadt az intézkedő rendőrökre, majd ütésekkel és rúgásokkal próbálta akadályozni a kényszerintézkedést. Ennek során az őrjöngő férfi rájuk támadt egy késsel azért, hogy megölje őket, és mind a hármukat megszúrta. A 29 éves Baumannt a szívtájékon érte a szúrás, ő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy már nem lehetett megmenteni az életét.

Népszerűek

Címkék

aktuális (1989) elgondolkodtató (137) érdekességek (1200) fejtörő (73) megható (276) megrázó (67) recept (439) viccek (135)

Translate