Szíven szúrta a sast a fiókáját védelmező anyamadárTudományos szenzációnak számító állatbűncselekmény történt egy Maine állambeli tavon az Egyesült Államokban. Azért számít annak, mert még sohasem dokumentáltak olyasmit, hogy a kanadai egydollároson is szereplő, alapesetben félénk, apró halakkal táplálkozó jeges búvár megöljön egy fehérfejű rétisast.

Most viszont a jelek szerint ez történt. Egy kutató, aki a halászsasokat figyelte meg, talált egy, a tó vízén lebegő, halott sast, a közvetlen közelében egy szintén elpusztult jeges búvár csibével, amin sérülések voltak láthatók. 

A szakember gyanút fogott és elküldte boncolásra a sashullát és a kismadarat. 


Így derült ki, hogy egy kifejlett búvármadár csőre hatolhatott a sas szívébe, míg a kisbúváron saskaromnyomokat azonosítottak. Egy közelben lakó utólag elmondta, hogy előző este nagy vijjogást hallott a tónak azon része felől. 

A szakemberek szerint igen valószínű, hogy a ragadozó megtámadta a fiókát, a védelmére siető anyamadár pedig egyetlen csapással szíven döfhette. Ebben segíthette, hogy a jeges búvároknak igen hegyes, vékony csőrük van. (És a hatáskeltés végett vérben forgó hatást keltő piros szemük.)
Share:

Népszerűek

Címkék

aktuális (791) érdekességek (931) fejtörő (59) megható (245) megrázó (62) recept (374) viccek (121)