-

Eltörölték az idősávot az üzletekben – Erre számítanak most a boltosok

Nem kell tovább számolnunk a perceket, mikor léphetünk végre be a boltba, hogy bevásárolhassunk.

A kormány a március 11-én elrendelt vészhelyzetet visszavonta, a 65 évesnél idősebbek számára fenntartott, 9–12 közötti idősávot pedig ezzel együtt eltörölte. A hírt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is megerősítette, mint mondta: úgy ítélik meg, a maszkhasználat elegendő védelmet biztosít az időseknek. A szakemberek szerint az idősáv elengedhetetlen eleme volt az elmúlt hónapokban a járvány elleni védekezésnek.

Boltosok, piaci árusok és a vásárlók egyaránt örvendeztek a vásárlási sáv eltörlésének tegnap az egyik budapesti piacnál. Utóbbiak közül még nem mindenki értesült a változásról. Kérdezgették is többen Schnellein Krisztinát (43), az egyik budapesti élelmiszerbolt munkatársát, hogy tényleg lehet-e már délelőtt is vásárolni.

– Amikor bevezették az idősávot, az emberek gyorsan alkalmazkodtak. Szerintem most el kell telni pár napnak, amíg megszokják, hogy többé nincsenek korlátozva – vélekedett Krisztina. A boltnak most mindenképp jobb lesz, mert eddig délelőtt alig volt vásárló, az idősek nem voltak sokan, és hamar végeztek, utána pedig üresjáratban kellett kibekkelni délig az időt. Erre panaszkodott Pénz Gyuláné gombaárus is. Törzsvásárlója, Szilágyi Károlyné (80) is jobban érzi magát, hogy mostantól délután is vásárolhat.

– Eddig korán kellett kelnünk, hogy 9-ig megvegyük az ebéd hozzávalóit, mostantól végre lehet tovább aludni – örvendezett Prohászka Judit (20) és Andrea (23) a húspult előtti sorban. Rákó Mária péksége viszont több állandó vásárlóját elveszítette az eltelt három hónapban.

 Prohászka Judit és Andrea egyből kihasználta, hogy délelőtt is vásárolhatnak. Először a piacon jártak /Fotó: Varga Imre
Prohászka Judit és Andrea egyből kihasználta, hogy délelőtt is vásárolhatnak. Először a piacon jártak /Fotó: Varga Imre– Ránk haragudtak, mert nem szolgálhattuk ki őket 9 és 12 között, pedig nekünk sem volt jó, hiszen utána alig jött valaki. Remélem, pár hét alatt visszaszoknak, mi mindenképp visszavárjuk őket – mondta a hölgy.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára lapunknak azt mondta, egy járványhelyzetben a védekezés az első. Szerinte végig fegyelmezettek voltak az emberek, a boltok dolgozói pedig kiválóan végezték munkájukat.

Ne felejtsük el, hogy a járványnak nincs vége, a fertőzés szigetszerűen felütheti a fejét.

Hol kell viselni maszkot?

Maszkot (vagy a szájat és az orrot eltakaró sálat, kendőt) továbbra is használni kell az üzletekben egy-egy vásárlás során, illetve a tömegközlekedési eszközökön is kötelező hordani. Ez alól kivételt a 6 év alatti gyerekek jelentenek. A korábban meghozott rendelet szerint minden 18 éven felülinek el kell takarni az arcát a játszótereken a fővárosban. Karácsony Gergely (45) főpolgármester ezt módosította, így már bárki maszk nélkül kísérheti gyermekét.

Forrás

Népszerűek

Címkék

aktuális (2525) elgondolkodtató (161) érdekességek (1256) fejtörő (74) megható (284) megrázó (69) recept (466) viccek (308)

Translate