Hatalmas összegeket buktak Magyarország leggazdagabb embereiBudapest — Rosszul érintette a magyar gazdasági elitet a járvány, Csányi Sándor (67) azonban a nehézségek ellenére is megtartotta első helyét a legtehetősebbek listáján – derült ki A 100 leggazdagabb 2020-ból, amely ma jelent meg.
A Szakonyi Péter gazdasági újságíró által szerkesztett kiadvány számításai szerint a top 100 összvagyona egy év alatt 64,9 milliárddal, 4568,1 milliárd forintra csökkent.

Csányi Sándor OTP-vezér már egy évtizede vezeti a rangsort, és idén sincs ez másként, noha becsült vagyona 360-ról 310 milliárdra zsugorodott. Jelentős érdekeltsége van a magyar agráriumban, két éve pedig új irányt talált: a magánegészségügyet. 28 éve vezeti a bankcsoportot, 10 éve pedig a Magyar Labdarúgó Szövetséget.A képzeletbeli dobogó második fokára ezúttal Gattyán György (50) állhatott fel 280 milliárd forinttal, ami többek között annak is köszönhető, hogy az online iparágat egyáltalán nem érintette rosszul az elmúlt pár hónap. Így előzhette be az idén csak bronzérmes Mészáros Lőrincet (54), aki a kiadvány szerint ugyan tavaly is jelentős közbeszerzéseket tudott nyerni, de a járvány padlóra küldte a cégcsoportja egyes részeit, például a szállodáit. 2014-ben még csak 7,7 milliárd forintos vagyona volt, ami mostanra 270 milliárdra nőtt.

Felküzdötte magát a negyedik helyre a tavaly még csak hetedik Felcsuti Zsolt (50), akit az autóbuszgyártásban is utazó Széles Gábor (75) követ. Kedvező év áll az ingatlanfejlesztő Veres Tibor (58) és az építőiparban tevékenykedő Szíjj László (62) mögött is. Idén először került be az első tízbe az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Jellinek Dániel (43), akit a kilencedik helyen Kasza Lajos (71) követ. Épp befért tizediknek Bige László (62).

A kiadvány szerint az elmúlt hónapokban megfigyelhető gazdasági hatások közül a budapesti és a nemzetközi tőzsde zuhanása volt a legfeltűnőbb – ennek kárvallottja volt Csányi és Mészáros mellett Hernádi Zsolt (59) Mol-vezér is.

Demján Sándor örökösei 110 milliárd forinttal a 11. helyen szerepelnek. A 2018-ban elhunyt ingatlanfejlesztő élete utolsó évében dobogós volt 260 milliárddal. A kilencvenes évek legfiatalabb magyar milliárdosa, Leisztinger Tamás (52) 14. lett, akit a Mol Vidi futballklub többségi tulajdonosa, Garancsi István (55) követ.

Újoncok jelentek meg a listán

A 100 leggazdagabb között öt új név szerepel. Vida József a pénzintézeti szektorban aratott sikereket, Rencsár Kálmán és a Szeivolt család az építőipari megrendeléseknek köszönhetően került a leggazdagabbak közé. Visszatért az agráriumban komoly szerepet játszó Kárpáti László és a kommunikáció területén lévő, titokzatos B., aki végül kivetette a kiadványból a róla szóló cikket.

Forrás

Share:

Népszerűek

Címkék

aktuális (746) érdekességek (895) fejtörő (54) megható (238) megrázó (59) recept (370) viccek (120)