Mi lesz a termelőkkel? Pusztítanak a viharok Magyarországon

Kétséges a hazai termelők helyzete itthon, a mostanában egyre több csapadék miatt, ugyanis a nedvesség a földeket feláztatja, így a a hagyományosan június végén kezdődő aratás akár heteket is csúszhat.


Azokon a helyeken ahol "tejes" érésben van a búza, ott akár örülhetnek is az esőnek, de ahol már sárgul ott a sok eső túl szerencsés a gabonára nézve. Jelenleg óvatosabban vannak jelen a piacon a gabonatermelők és inkább várnak - írja a Concordia Közraktár Zrt. a helyzetjelentésében.

Medárd napján esett az eső így, ha igaz a mondás a következő 40 napban is eshet, hiszen azóta is igen csapadékos az időjárás. A sok esőzés miatt számítani kell a fuzárium megjelenésére, azok a termelők jártak jól akik a termelésüket egy hónapon belül kezelték gombaölő szerekkel – mondta dr. Halmos Gábor, a Concordia Közraktár Zrt. vezérigazgatója - írja a Piac és Profit.

Halmos Gábor elmondta, hogy a cég dolgozói rendszeresen kjárnak a földekre, és úgy gondolják a felmérések alapján, hogy a felázott szántók miatt az aratás várhatóan több helyen csúszni fog.

A raktárkapacitások iránt is megnövekedett az érdeklődés a cég szerint, ugyanis a tartósan meglehetősen magas euróárfolyam miatt a búza nem lesz olcsóbb mostanában, sok kereskedő úgy gondolja, hogy kivárhatják az árak további emelkedését.

Forrás
Share:

Népszerűek

Címkék

aktuális (748) érdekességek (896) fejtörő (54) megható (238) megrázó (59) recept (370) viccek (120)