-

Nekünk is van ferde tornyunk, csak a magyarok nagy része mit sem tud erről! Ezt figyeld hol van!

A pisai ferde torony világhírű építmény, amely Pisa-ban, a Dóm téren található A pisai Dóm mögött, mint szabadon álló harangtorony. Nem meglepő, hogy oly sokan utaznak ide a világ minden tájáról, hiszen egyedülálló, ahogyan a 12. századtól kezdve, annak ellenére, hogy gyenge alapszerkezete és az alatta lévő laza talaj miatt elkezdett dőlni, még mindig áll.

A tornyot azóta részben stabilizálták. Legmagasabb pontja 56,67 méter, legalacsonyabb pontja a dőlés oldalán 55,86 méter. Milyen érdekes igaz, hogy ez a látványosság, még a természet viszontagságait is kibírta.

Ami ennél még érdekesebb, hogy nem kell egészen Olaszországig utaznunk azért, hogy ferde tornyot láthassunk, hiszen szép kis hazánkban is találunk rá példát.

Szécsényi tűztorony

Azt nem állítjuk, hogy olyannyira népszerű lenne, mint pisai társa, sőt nagy a valószínűsége, hogy a magyarok közül is kifejezetten kevesen ismerik, ám Nógrád megyében, Szécsény városában is áll egy ferde torony.

A szécsényi tűztorony egykor (1718) ugyancsak harangtoronyként kezdte pályafutását, majd később, 1893-ban építették át teljesen. A tűztorony a pisai toronyhoz képest csupán egy fokkal kisebb dőlésszögű.

Bomba robbanás vagy rossz talajszerkezet?

Két elmélet létezik a torony dőlésével kapcsolatban. Az egyik szerint még a II. világháború alatt, a toronytól 80 méterre robbant egy bomba. A másik szerint a talaj anyagrétegének csúszása következtében jött létre a dőlés.A bejegyzés megtekintése az Instagramon

#szécsény #ferdetorony #notonlypizza #nógrád

János Váraljai (@varaljaijanos) által megosztott bejegyzés,


Forrás

Népszerűek

Címkék

aktuális (1989) elgondolkodtató (137) érdekességek (1200) fejtörő (73) megható (276) megrázó (67) recept (439) viccek (135)

Translate