-

8 dolog, amit a bizsergő kezek és lábad elárulnak az egészségedről

A kezekben és lábakban jelentkező zsibbadás és a bizsergés nagyon zavaró tud lenni. Annak a jele lehet, hogy átmeneti nyomás alatt van az adott területet ellátó ideg. Egy ideje ezt az állapotot paresztéziának nevezik, ami egy nem külső okból bekövetkező érzészavar.

Ha a nyomás, a kiváltó ok megszűnik, akkor minden visszatérhet a normál kerékvágásba. Ugyanakkor ez a tünet néhány komolyabb, háttérben meghúzódó egészségügyi probléma jele is lehet.


Általános tünetek:


Tűszúrás érzés, bizsergéssel

Érzéskiesés az adott területen

Zsibbadás

Hideg vagy forró bőr

Viszkető, csiklandozó érzet

Milyen okok állhatnak mögötte?


1# Vitaminhiány


Az egyik leggyakoribb ok. Ide tartozik a B1-, B2-, B6-, B12- és az E-vitamin is. Emellett a túlzott D- és B6-bevitel is kiválthat hasonló tüneteket.


2# Fertőzések


Mint például a herpesz, övsömör, HIV/AIDS is kiválthat hideg vagy meleg érzetet a bőrön és a bizsergés érzést időről időre.


3# Sérülés


Az idegeket egy baleset okozta sérülés is károsíthatja. Nyomás alá kerülhet a nem megfelelő mozgásformától (túl nehéz súlyok emelése). A gerincsérv is hasonló tünetekkel járhat.
4# Alkohol


Az alkohol köztudottan árt az egészségnek. Az egyik legsúlyosabb probléma, amit az alkohol okozhat, az ideg károsodás. Ezt más néven alkoholos neuropátiának nevezik.


5# Gyógyszerek és mérgek


A környezeti mérgek, mint az ólom, arzén vagy a higany, képesek idegkárosodást kiváltani. Ezt leszámítva egyes gyógyszerek, mint az antibiotikumok vagy a kemoterápiás kezelések is felelősek lehetnek a tünetekért.


6# Szisztémás betegségek


Mint például májkárosodás, vérbetegségek, hormonális zavarok, cukorbetegség szintén okozhatnak érzészavarokat a végtagokban. Érdemes önmagunk megnyugtatására elmenni kivizsgálásra.


7# Csípések következtében


Mint a Lyme-kór.


8# Egyéb okok


Stroke, alulműködő pajzsmirigy.


ForrásNépszerűek

Címkék

aktuális (1989) elgondolkodtató (137) érdekességek (1200) fejtörő (73) megható (276) megrázó (67) recept (439) viccek (135)

Translate